Aan de slag met de Fietsknooppunten

fietsknooppuntenZelf je fietsroutes bepalen en tóch langs de plekken komen die er toe doen? Dat is het mooie van het fietsknooppuntensysteem, het biedt zowel vrijheid als inspiratie. Op de Veluwe bestaat het systeem al een tijd en het wordt ook dankbaar gebruikt, maar het kan echt wel een stukje beter en dat wordt het ook! Het fietsknooppuntennetwerk Veluwe wordt verbeterd en uitgebreid naar 2050 kilometer en 575 knooppunten dat (natuurlijk) in twee richtingen kan worden gefietst. In het ontwerp is beter rekening gehouden met het ontsluiten van recreatiebedrijven, horeca en bezienswaardigheden oftewel de mooiste plekjes van de Veluwe. Twintig Veluwse gemeenten en de provincie Gelderland investeren zo in de toeristische infrastructuur en de beleefbaarheid van de Veluwe.

In februari starten de werkzaamheden. Dat levert natuurlijk wat ongemak op, maar het voordeel is dat in het voorjaar, bij de start van het toeristenseizoen, de fietsers gebruik kunnen maken van het sterk verbeterde systeem. In januari is de nieuwe website www.routesopdeveluwe.nl online gegaan, om zo het toeristisch bedrijfsleven en alle andere betrokkenen de komende maanden te informeren over de voortgang van de werkzaamheden. Op deze website kunnen kaarten van het nieuwe ontwerp worden gedownload. De website geeft uitvoerig informatie over de planning van de werkzaamheden en dat kan een ieder helpen die met eigen activiteiten bezig is. Daarnaast kun je via de website de nieuwsbrief aanvragen zodat je op de hoogte wordt gehouden van de activiteiten.

harderwijk-beekhuizerzand-fietsen-kleinVanaf mei wordt de website www.routesopdeveluwe.nl omgevormd naar een website waar vooral gebruikers van het netwerk informatie kunnen vinden: anders gezegd, de actieve fietsers.

De voorbereidingen voor het werk lopen al een tijd, maandag 6 februari gaat de eerste schop de grond in. De voorlopige planning is:

  • fase 1 – 6 tot 24 februari: Arnhem, Barneveld, Ede, Nijkerk, Renkum en Wageningen
  • fase 2 – 27 februari tot 10 maart: Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten
  • fase 3 – 13 tot 24 maart: Apeldoorn, Epe, Rheden, Rozendaal
  • fase 4 – 27 maart tot 7 april: Brummen, Hattem, Heerde, Voorst