Beleefweekenden in Hattem/Heerde en Apeldoorn

Welke activiteiten hebben ze zelf gedaan voor of na hun twaalfde? V.l.n.r. René Zweers, Joline de Weerdt, Willem Bijleveld en Wim Willems.

Het laatste weekend van september Veluwebreed als hét beleefweekend van de Veluwe! Zou dat niet mooi zijn?? Voorlopig zijn er twee: eentje in Apeldoorn en eentje in Hattem in combinatie met Heerde, maar als meer gemeenten aan kunnen en willen haken zou dat mooi zijn.
Het idee van het beleefevenement komt van het IVN die met het concept al een tijd ervaring heeft in Nationaal Park Oosterschelde waar een groep actieve ondernemers zit die na hun programma IVN Gastheer van het Landschap regelmatig iets in samenhang wilden aanbieden. Daar begonnen ze met een ‘beleefdag’ en daar zitten ze intussen al op een ‘beleefweek’ met een programma vol activiteiten.
“Wij hebben het voorbeeld van de Oosterschelde ingebracht in de verschillende Veluwse gastheernetwerken,” aldus Saskia van Daalen die vanuit IVN Gelderland verantwoordelijk is voor het programma Gastheer van het Landschap. “Men wilde er graag mee aan de slag op de Veluwe en daarom hebben we nu de eerste proeven. De activiteiten zijn allemaal ingebracht door de betrokken ondernemers. Zij durfden het aan om meteen een heel weekend te vullen…”
Steeds meer Veluwse gemeenten doen mee aan het programma Gastheer van het Landschap. Saskia ziet mooie mogelijkheden voor de toekomst. “We hebben nu al drie actieve gastheren netwerken op de Veluwe, de komende jaren willen we dit graag uitbreiden over de hele Veluwe. Het zou fantastisch zijn als we uit kunnen groeien naar een Veluwebreed beleefweekend of zelfs een heuse beleefweek!”

Insecten zoeken en die onder het vergrootglas goed bekijken met elkaar…

Het beleefweekend van Apeldoorn kende een eigen opening in het Theehuis van Park Berg & Bos. Wethouder Wim Willems kwam dat doen, samen met Joline de Weerdt van IVN Gelderland. Tegelijkertijd werd er van de gelegenheid gebruik gemaakt om de twee prijwinnende ideeën van IVN onder de aandacht te brengen: de beleefrugzak en het boekje met de 50 dingen die je op de Veluwe moet doen voor je twaalfde levensjaar. Kinderen van een buitenschoolse opvang kregen beide zaken aangereikt en gingen direct met hun begeleiders het bos in om te beginnen met de natuurbeleving.

Wat was er zoal te doen tijdens de eerste beleefweekends?

  • Het programma van Apeldoorn bevatte o.a. wandelingen en excursies (van de Loenense waterval tot aan Radio Kootwijk), maar ook een ritje met de huifkar of roetsjen van de tokkelbaan. Evenementen met veel beweging dus, maar ook mogelijkheden om lekker te dineren, bier te proeven of marshmallows te roosteren boven het kampvuur.
  • Het programma van Hattem & Heerde (‘Voor elk wat wil(d)s!’) bevatte o.a. een culinaire fietsroute, de mogelijkheid om met de herder op stap te gaan, buitenyoga en een natuurboottocht door de IJsseluiterwaarden en het Apeldoorns kanaal.