Coronavirus: steun en update

Via deze weg willen we iedereen een hart onder de riem steken. Zowel privé als zakelijk is dit een ongekend pittige periode. Met name de recreatiesector wordt hard geraakt door de maatregelen die genomen moeten worden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het inkomend- en binnenlands toerisme ligt nagenoeg helemaal stil, met enorme gevolgen voor onder meer vakantieparken, hotels, vervoersbedrijven, attracties en de culturele sector. Voorzitter VeluweAlliantie Willem Bijleveld: “We zien dat het moeilijk is en doen er alles aan om iedereen zo goed mogelijk te ondersteunen. We zijn dan ook blij met de hulp die we hierbij krijgen vanuit het onlangs opgerichte Gastvrij Gelderland.”

Voortgang projecten
Veel projecten op de Veluwe lopen zonder vertraging door, zoals de regiodeal. “We werken hier hard aan met bestuurders, ondernemers en medewerkers en verwachtten dat er eind mei een mooie deal klaarligt”, vertelt Bijleveld. “Verder is gelukkig iedereen gezond binnen de VeluweAlliantie en volop bezig met de coördinatie van projecten, dat ook op afstand van elkaar prima verloopt.”

Webinar
Op dinsdag 28 april van 14:00 – 15:30 uur gaan directeur Herre Dijkema en strategisch marketeer Rick van Zadelhoff van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen (VisitVeluwe) tijdens een webinar in op hun verwachtingen over de economische impact, het vrijetijdsgedrag aan de hand van leefstijlen, binnenlandse en buitenlandse vakanties en de impact van de 1,5-metereconomie. Je kunt je aanmelden via deze link.

Over Gastvrij Gelderland
Sinds vorige maand bundelen Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, Stichting Achterhoek Toerisme, RBT Rivierenland en de belangenorganisaties HISWA-RECRON en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hun krachten. Als ‘Gastvrij Gelderland’ spannen zij zich de komende periode in voor toeristische ondernemers en vragen daarbij steun van de provincie. Door bijvoorbeeld na te denken over het ondersteunen en versterken van de sector bij het overwinnen van de economische gevolgen van het corona-virus. Niet alleen nu, maar ook straks als het virus op zijn retour is. Maar ook direct extra middelen voor ondernemers vrij te maken, bovenop de lopende nationale maatregelen. Daarnaast doet Gastvrij-Gelderland een oproep aan de Gelderse gemeenten om op korte termijn renteloos uitstel te verlenen voor de betaling van lokale lasten zoals de toeristenbelasting. En daarnaast te onderzoeken of ondernemers kwijtschelding kunnen krijgen voor (een deel van) de lokale lasten op het moment dat er betalingsproblemen ontstaan door de gevolgen van de uitbraak van het corona virus COVID-19.