De dingen die je met Evert kunt doen in een buitenkantoor

Het geld dat de Veluwe verdiende omdat het door het Nederlandse publiek was gekozen als een van de mooiste natuurgebieden van Nederland, werd vorig jaar door de provincie Gelderland beschikbaar gesteld voor een prijsvraag: verzin ideeën die de Veluwe nog mooier maken. De jury onder leiding van de Nunspeetse wethouder Marije Storteboom had een flinke kluif aan de beoordeling van de 300 inzendingen. Wie wilde winnen moest ervoor zorgen dat het idee in 2018 werkelijkheid kon worden. Op basis van die eis vielen al wat inzendingen af.
In december was de prijsuitreiking en de tien prijswinnaars moesten daarom direct aan de slag. In deze nieuwsblog besteden we aandacht aan vier winnende ideeën. Zij zijn al bezig om bekendheid te krijgen, ook omdat ze graag voldoen aan een andere eis: het idee moet meer jaren meegaan. Succes in dit jaar helpt bij het ermee doorgaan.

Buiten spelen met Evert

Zo is daar Evert. Het Groot Veluwe Vakantiedoeboek, rond Evert, een gezellig en heel speels Veluws wild zwijn. Kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar kunnen plezier beleven aan de 144 bladzijden met actie, puzzels, spelletjes en weetjes over de natuur. Het boek hoopt kinderen naar buiten te krijgen en lekker te laten bewegen: ontdekken, beleven en doen op de Veluwe, zowel buiten als binnen. De initiatiefnemers zijn verbonden aan Communicatiebureau VanBinnennaarBuiten. Zij zijn druk bezig om tegen staffelkortingen ondernemers en andere groepen te vinden die het boek willen aanschaffen om zelf te verkopen of als PR-middel weg te geven. Vanuit de opbrengsten kan een basis worden gelegd voor continuïteit, want er zijn ideeën en partners genoeg om een nieuw Evert-boek te maken.

Buiten vergaderen

En dan was er ook nog het idee om te zorgen dat bedrijven buiten kunnen vergaderen, geïnspireerd door de Veluwse natuur. Het zogenaamde ‘pop up office’ biedt net even een andere context om een goede brainstorm over nieuwe producten of diensten te doen. De indiener van het idee was zelf niet in de gelegenheid om het idee uit te werken en heeft het overgedragen. En zo is een samenwerking aangegaan met Buitenplaats Beekhuizen . Een kleinschalig natuurvakantiepark waar je al een fraaie tent of pod kunt huren om te overnachten, maar nu dus ook kunt vergaderen. Catering wordt geregeld net als stiften en vellen voor ideeën. De buitenlucht voorziet het gezelschap van voldoende zuurstof voor veel vernieuwing. Deze accommodatie wordt vanaf september aangeboden en in juni wordt er al getest.

Een bucketlist voor de jeugd!

Dat moet je eens in je leven hebben gedaan: ergens lekker midden op de Veluwe van een berg afrollen die gevormd is door stuifzand. En gelukkig heb je midden op de Veluwe minder last van allerlei lichtvervuiling, dus het doorzoeken van de sterrenhemel naar grote en kleine beren. Het IVN Natuureducatie, won met maar liefst twee ideeën en daarvan is dit er één: het ’50 dingen die je voor je 12e op de Veluwe moet doen’ doe-boek. Vanaf juli beschikbaar.

Een rugzak vol avonturen

Het tweede bekroonde IVN-initiatief is de Ga op expeditie met de Beleef de Veluwe Rugzak! De beleefrugzak zit vol met spullen om de Veluwe te voelen, te proeven en te ervaren. Met een speciale ‘viewer’ kun je kevers en andere Veluwse insecten van dichtbij bestuderen. De rugzak is bedoeld om te gebruiken en weer terug te geven. Het idee is dat recreatieondernemers het aanschaffen om het te verhuren aan hun gasten, zodat niet alleen de kinderen maar ook hun ouders er nog iets van opsteken. Het is vanaf augustus beschikbaar.

Wie interesse heeft in de IVN-producten kan terecht op hun website.

Achtergrondinformatie

• Evert. Het Groot Veluwe Vakantiedoeboek. Mail: info@evertvandeveluwe.nl of telefoonnummer 055-5789583.
• Pop up office Beekhuizen. Mail: events@buitenplaatsbeekhuizen.nl of telefoonnummer 06-83834612.
• 50 dingen die je voor je 12e op de Veluwe moet doen! Mail: gelderland@ivn.nl of telefoonnummer 026-3512927.
• Ga op expeditie met de Beleef de Veluwe Rugzak! Mail: gelderland@ivn.nl of telefoonnummer 026-3512927