De Veluwe verveelt (zich) nooit – 2

Weer even wat zaken op een rij die spelen op de Veluwe. Om te laten zien dat er in de volle breedte van alles gebeurt op de Veluwe…

The Nature Game: lessen die leuk zijn

mysterie-van-het-nooit-gebouwde-museumKinderen die op bezoek gaan naar het Nationaal Park de Hoge Veluwe worden uitgenodigd om ‘The Nature Game’ te spelen. Een ontdekkingstocht door het park van anderhalf uur en twee kilometer voor kinderen vanaf acht jaar. Zoals de website van het park zegt:

“Ga met deze magische iPad-game op ontdekkingstocht door het bos en op het stuifzand. Bekijk de filmpjes en speel het spel. Zo maak je kennis met Anton en Helene Kröller-Müller, de geschiedenis van het Park en de planten en dieren die er leven. Al spelende ontrafel je het Mysterie van het Nooit Gebouwde Museum.” De fraaie vormgeving van het spel is terug te vinden in een filmpje.

Het spel is te spelen op de Hoge Veluwe, maar het concept is onafhankelijk van het park ook te gebruiken door anderen. Het bedrijf DoornRoos dat deze game heeft gemaakt, heeft een platform met alle instrumenten klaar liggen om voor andere parken, gebieden of musea iets vergelijkbaars te maken. Zo wordt de aantrekkelijkheid van het gamen verbonden aan de mogelijkheden om informatie te geven. Lessen die ook leuk zijn. Bijvoorbeeld over erfgoed of over de natuur. The Nature Game is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en het Ministerie van Economische Zaken. Meer informatie is te vinden op de eigen website: www.thenaturegame.nl

Veluwe op de kaart

Erfgoedopdekaart VrijenbergvoorbeeldHet project rond het beleven van erfgoed is vaker langsgekomen in deze nieuwsbrief. Via een uitgebreide inventarisatie van het bekende en onbekende erfgoed op de Veluwe wordt een ‘magazijn’ gevuld met interessante wetenswaardigheden. Zo kunnen marketeers deze gebruiken om de etalage van de Veluwe te vullen en ondernemers er recreatieve diensten mee ontwikkelen. De inventarisatie loopt via een speciale website die gebruik maakt van de mogelijkheden die Google Maps biedt. De site www.veluweopdekaart.nl is een paar maanden actief en de eerste 100 punten staan op de kaart. Mensen kunnen via de site ook suggesties doen voor nieuwe punten. Wendy Heij van CODA-Apeldoorn krijgt deze binnen als men via de site de button ‘Toevoegen en reacties’ heeft gebruikt. Wendy checkt op kwaliteit en volledigheid, vraagt hier en daar nog een beetje door, en dan voegt zij een punt toe aan de Veluwe erfgoedkaart.

Samenwerken met Kroondomein Het Loo

Intentieovereenkomst KroondomeinenZomer 2015 is het initiatief genomen om meer samen te werken rondom Kroondomein ’t Loo. Zeven partijen zagen in dat er gemeenschappelijke belangen zijn rond onderwerpen als het ontwikkelen van een bezoekerscentrum in het Aardhuis, het herstellen van de waterkwaliteit van het Uddelermeer, het ontwikkelen van aantrekkelijke fiets- en wandelroutes en het streven naar een ecoduct. Binnen een jaar hadden ze overeenstemming over wat daar over afgesproken moest worden en konden de afspraken worden vastgelegd in een Intentieovereenkomst.

Op vrijdag 8 juli werd deze in Theehuis Uddelermeer ondertekend door Arno Willems, Rentmeester van Kroondomein Het Loo, en de zes partners: gemeente Apeldoorn, gemeente Epe, Staatsbosbeheer, Dorpsraad van Uddel, Buurt-en belangenvereniging Hoog Soeren en de Vereniging Gortel Niersen.

Jongeren dragen oplossingen aan voor Veluwe

VeluweLab schoolprojectUit heel Nederland kwamen ze: de 19 VWO leerlingen die zich hadden opgegeven om kennis te maken met het vakgebied Landschapsarchitectuur. Medewerkers van Wageningen University boden een ‘Zomerlab’ aan. Een week met excursies en instructies, maar er moest uiteindelijk ook zelf ontworpen worden door de leerlingen. Om de Veluwe weer op 1 te krijgen als recreatiebestemming zou een transferium bij Ede-Wageningen uitkomst kunnen bieden. En zo werd door de leerlingen het voormalige ENKA-terrein opnieuw uitgevonden met kaartmateriaal, artist impressions en referentiebeelden. De opdracht was ingefluisterd door Jorrit Noordhuizen, zelf afgestudeerd in Wageningen, en met bureau NOHNIK actief voor de Gebiedsopgave Veluwe. De door de leerlingen gemaakte ontwerpen werden op de laatste dag voorgelegd aan gedeputeerde Bea Schouten en aan Jorrit Noordhuizen. Die moesten beoordelen welk ontwerp het beste was.

Leerling Puck heeft het een geweldige ervaring gevonden en overweegt de studie te gaan volgen: “Ons plan was om een ecoduct te maken over de spoorlijn bij Ede. Zo kunnen mensen vanaf het transferium over een grote heuvel direct de Veluwe op lopen. En we moesten nadenken over hoe we het station goed kunnen verbinden met het industrieterrein, welke gebouwen we willen behouden of slopen. Ik heb geleerd dat je echt op alle aspecten van de natuur moet letten.”