De Veluwe verveelt (zich) nooit

Steeds meer partijen spreken elkaar om samen effectiever tot mooie ontwikkelingen op de Veluwe te komen. Jan de Kleuver en zijn Sprintteam begeleiden dit en over de voortgang gaat deze nieuwsbrief. Maar ook zonder het werk aan de Gebiedsopgave Veluwe, gebeurt er gelukkig gewoon heel veel. We vinden het leuk om dit ook regelmatig in beeld te brengen. Niet iedereen is op de hoogte van de veelheid aan activiteiten. Met deze nieuwsbrief besteden we kort aandacht aan enkele ontwikkelingen.

Routes en fietsknooppunten

Maar liefst 20 Veluwse gemeenten zetten de samenwerking voor het Fietsknooppuntensysteem weer vijf jaar voort. Afgesproken is het netwerk gezamenlijk te actualiseren, te optimaliseren en te onderhouden. Het streven is dat in 2017 al de bezoekers van de Veluwe gebruik kunnen maken van het sterk verbeterde netwerk. Daarnaast is een verkennende bespreking geweest met praktisch alle partijen die op de een of andere manier betrokken zijn bij een route of een eigen route hebben over het eigen gebied. Daarmee is de eerste stap gezet naar een vorm van samenwerken: goed voor die partijen en nog beter voor de bezoekers van de Veluwe.

Wennende wisenten

Op reis van Duitsland naar het natuurgebied rondom Radio Kootwijk. Drie wisenten is het overkomen. Eerst krijgen de dieren de rust en tijd om te wennen in een speciaal gebied. Later gaan ze naar een groter leefgebied waar bezoekers ze kunnen zien bij speciale excursies. Ze hebben zelfs een eigen website!

Meer marketing, sterkere marketing

VisitVeluwe ToInspirezit niet stil en zoekt voortdurend naar sterke boodschappen en voor de bezoekers interessante producten. Zo is er een koppeling gemaakt met de culinaire reisgids ‘Smaak op de kaart’ zodat ook Veluwse gerechten aandacht krijgen. Verder is VisitVeluwe een samenwerking aangegaan met filmdistributeur September Film rondom de lancering van de boekverfilming van ‘Knielen op een bed violen’ van Jan Siebelink uit Ede. De bedoeling is dat de Veluwe landelijk onder de aandacht wordt gebracht.

VisitVeluwe heeft een eigen pagina met actualiteiten op hun website, daar kan deze nieuwsbrief niet tegenop…

Digitale bereikbaarheid

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Workshop Digitale Bereikbaarheid in Hoenderloo

Op de Noord Veluwe was een investeringsfonds al aan de slag met gemeenten om te helpen bij het ontsluiten van het buitengebied. Glasvezel biedt straks tal van mogelijkheden. Niet alleen voor bewoners en bezoekers van de Veluwe, maar ook voor de bedrijfsvoering van ondernemers. Nu vinden er ook gesprekken plaats met de andere gemeenten.

Investeringsclub CIF zoekt nieuwe verdienmodellen om de lastig rendabel te krijgen delen van Nederland aan de glasvezel te krijgen. Zij zijn nu bezig met een pilot in Twente en voeren voorbereidende gesprekken met de stichting Breedband Noord Veluwe en andere Veluwse gemeenten Apeldoorn. Putten, Ermelo, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Hattem en Heerde zijn aangesloten bij de Stichting Breedband. Apeldoorn, Epe, Voorst en Brummen onderzoeken op dit moment samen de mogelijkheden en voorwaarden voor een vergelijkbare samenwerking.

Er wordt gewerkt vanuit het principe van vraagbundeling. In één actie worden 3000 adressen benaderd. Als daarvan 50% aangeeft mee te gaan doen, wordt het deel aangepakt. In totaal zijn er 30.000 adressen op de Veluwe waarvan een kleine 4% erg geïsoleerd ligt. In het najaar wordt bekend op welke manier de glasvezelactie zal verlopen.

Opbrengst Veluwediner: € 14.000

Het was alweer het derde Veluwediner dat het Veluwefonds organiseerde op 20 april 2016. In de Cantharel in Ugchelen werden Veluwse streekproducten geserveerd en was er een veiling. Wat werd er zoal geveild? Belevenissen op de Veluwe! Denk aan een wisent- of een wolvenwandeling of aan een duisternistocht in Sonsbeek. In totaal is er €14.000 euro bij elkaar gebracht ten bate van Veluwse projecten.

“Gelderland trekt de meeste binnenlandse toeristen”

Gelderland is met 15 procent van de overnachtingen de populairste provincie voor binnenlandse toeristen, aldus het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek. Wat zeggen zij er meer over: “10 miljoen van de ruim 66 miljoen nachten werden in 2015 daar doorgebracht. Vakantiegangers gaan onder andere naar de Veluwe en de Achterhoek. Ook Noord-Holland trok met ruim 9 miljoen overnachtingen veel binnenlandse toeristen, die daar vooral in hotels in en rond Amsterdam overnachtten. De bos- en heidegebieden in Noord-Brabant en Limburg zijn populair onder kampeerders en mensen die op bungalowparken verblijven. In deze provincies overnachtten ongeveer 8 miljoen Nederlanders. Groningen, Flevoland en Utrecht trekken de minste binnenlandse toeristen. Het aanbod aan overnachtingsmogelijkheden is in die provincies ook beperkt.”