De verbinding van twee ijzersterke merken: Hanze en Veluwe

Hattemse wethouder Doret Tigchelaar doet voor de Hanzesteden de 90-seconden pitch op het Veluwe Congres van maart 2017

Drie Hanzesteden liggen op de Veluwe! Elburg, Hattem en Harderwijk zijn door hun geschiedenis met elkaar verbonden, maar ook nog eens met ongeveer 200 andere Hanzesteden in Europa. Voor de VeluweAgenda streven we naar veel vormen van verbinding en dit is er ook één: de Veluwse Hanzesteden gaan intensiever met elkaar samenwerken.

De internationale Hanzedagen zijn dit jaar in Kampen. Dit soort evenementen inspireren om te kijken waar samenwerking versterkt. Doret Tigchelaar is als wethouder Recreatie & Toerisme van de gemeente Hattem direct betrokken bij alle ontwikkelingen. Zij ziet een hele sterke relatie tussen de inspanningen voor de VeluweAgenda en die voor de Hanzesteden.

Wat dragen Veluwse Hanzesteden bij aan de opgaven voor de Veluwe? Doret Tigchelaar: “De bezoekers die graag fietsen en wandelen op de Veluwe willen daarna wat eten of drinken of gewoon uitrusten op een mooie locatie. De Hanzesteden bieden zo cultuur naast natuur en zo houden we de Veluwebezoekers langer geboeid in de regio. In de VeluweAgenda gaat het om ‘beleving’, door onze samenwerking worden twee ijzersterke merken verbonden.
We werken samen op het gebied van recreatie en toerisme. Door ons gezamenlijk als Hanzesteden aan het water te profileren, trekken we zowel watertoeristen als natuurtoeristen naar ons toe. Deze mensen verspreiden zich hopelijk goed over de steden en omliggende natuur, waardoor we kwetsbare natuur zo veel mogelijk ontzien.”

In juni zijn de internationale Hanzedagen in Nederland, om precies te zijn in Kampen. Wat betekent dat als je kijkt naar het toerisme? Doret: “De verwachting is dat deze dagen een kwart miljoen bezoekers trekken. Daar zitten veel bezoekers bij uit Duitsland en België vanwege de grote naamsbekendheid van het fenomeen ‘Hanze’. Ook vanuit de landelijke marketinginspanningen worden buitenlandse gasten verleid om bij hun verblijf in Nederland een bezoek te brengen aan de Hanzesteden.”

Decor, duiding & dynamiek

De samenwerking tussen de Veluwse Hanzesteden zet in op drie aspecten die de steden ieder voor zich én in gezamenlijkheid ontwikkelen: Decor, Duiding en Dynamiek. Bij Decor gaat het natuurlijk om het erfgoed, de uitstraling van de historische sfeer van de vaak eeuwenoude gebouwen in een eeuwenoud stratenplan. Veel is bewaard gebleven, maar veel vraagt ook om nieuwe aandacht. Door samen op te lopen, willen de Hanzesteden inzetten op het verkrijgen van fondsen om erfgoed op te knappen.

Bij Duiding gaat het om het zichtbaar en vol beleving maken van wat het betekent om een Hanze­stad te zijn. Verhalen over de Hanze maar ook straatnaamborden, toegangsborden en vlaggen zorgen voor een besef van de samenhang en het historisch belang.

Bij Dynamiek gaat het over wat er echt te beleven is binnen de muren van de stad en dat vullen de gemeenten in zoals het past in hun geschiedenis. Hattem profileert zich als Hanzestadje op de Veluwe, Elburg zet zich neer als vissersstad en in Harderwijk kunnen de gasten terecht voor culinaire hoogstandjes. Op die manier krijgt elke stad ook een eigen gezicht waardoor het voor Hanzebezoekers aardig is om alle drie de steden te bezoeken.

Haak je eigen Hansje de Hanzemuis…

De Veluwse Hanzesteden zijn in aanloop naar de Internationale Hanzedagen in Kampen al druk bezig om de basis op orde te krijgen. Zo zijn er in de drie steden toeristische foto’s gemaakt die voor iedereen beschikbaar zijn in de beeldbank van Hanzestedenmarketing. Ook is er een shop-in-shop concept in ontwikkeling. In de drie musea in Hattem, Elburg en Harderwijk komt een ‘Hanzewinkel’, waar de toerist stoere eigentijdse Hanzeproducten kan kopen. Om het assortiment uit te breiden is er een speciale Hanzeprijsvraag uitgeschreven om producten te ontwerpen. Uit Hattem komt een stoere broodplank met het Hanzelogo. Uit Elburg komen fietsbellen met originele foto’s op de bel. En uit Harderwijk komen portemonnees gemaakt van vissenleer. In de drie steden wordt ook gewerkt aan bebording en vlaggen die aansluiten bij de vormgeving van de Hanzesteden.

Hansje in Hattem

En om kinderen ook te betrekken bij het historische verhaal van de Hanze, is Hansje het scheepsmuisje bedacht. Het eerste stripje is nu klaar, en het is de bedoeling dat Hansje steeds vaker te zien is, bijvoorbeeld bij het schatzoeken via de GPS (‘geocache’) en een haakpatroon zodat iedereen zijn eigen Hansje kan haken. Alles is mogelijk bij de Veluwse Hanzesteden!