De Zandloper gedoopt en geopend in Kootwijkerzand

De Barneveldse wethouder Gerard van den Hengel, Gelderse gedeputeerde Bea Schouten en Radio Kootwijkenaar Jan de Hoop tijdens de openingsplechtigheid

Je kon er al een kijkje nemen, maar op 20 april is hij officieel geopend: de geheel vernieuwde uitkijktoren waarmee je kunt uitkijken over de stuifzanden van het Kootwijkerzand. In mei 2016 is de oude neergehaald en bij wijze van stunt in delen aangeboden aan het publiek. Die stunt hielp mee om o.a. via crowdfunding een deel van de benodigde fondsen op te halen.
Dat is gelukt: al het geld kwam binnen en de toren kon worden gebouwd met ruim 3100 losse onderdelen die door 1335 bouten bij elkaar worden gehouden! Er staat een 17.000 kilo wegende roestbruine toren die menig toerist een geweldig uitzicht vanaf ongeveer 12 meter hoogte moet geven. Natuurlijk is het zendgebouw van Radio Kootwijk te zien, maar ook een glimp van Apeldoorn.

Officiële opening samen met Barneveldse scholieren

Bij de opening die werd gepresenteerd door ‘buurman’ Jan de Hoop was ook de winnende klas die de naam voor de toren heeft bedacht: groep 8-B van basisschool Ds. J. Fraanjeschool De Burcht uit Barneveld. Boswachter Laurens Jansen van Staatsbosbeheer kon met zijn collega’s kiezen uit veel inzendingen. De naam ‘De Zandloper’ heeft veel betekenissen en daarom kreeg deze inzending de voorkeur. De winnende klas kreeg een presentje van de boswachter en zij gaan nog een keer met hem op excursie.
De opening gebeurde door de onthulling van het naambord en het gezamenlijk doorknippen van alle lintjes om de toren. Presentator Jan de Hoop vroeg naar de bevindingen van de aanwezige bestuurders. Bea Schouten, de Gelderse gedeputeerde achter de gebiedsopgave Veluwe-op-1 wees op de grote mate van samenwerking om dit project te realiseren en op het toeristisch belang van uitkijktorens zoals deze: “De uitkijktoren voegt een bijzondere plek toe aan de beleving van de Veluwe. Ook dit helpt mee om de Veluwe op 1 te krijgen.” Wethouder Gerard van den Hengel van de gemeente Barneveld ziet de toren als een welkome aanvulling van het toeristisch aanbod van Barneveld: “Samen met alle andere recreatieve attracties maakt dat hier een mooie vakantie te vieren is en dat dagjesmensen een unieke ervaring hebben.” 

Samen aan de slag voor de toren

Staatsbosbeheer heeft bij dit project financiële steun gehad van veel partijen. Naast particuliere gulle gevers (samen goed voor €17.000) was er ook de steun van de gemeente Barneveld, provincie Gelderland, Fonds 1845, het Veluwefonds, Van der Valk/de Cantharel en S.O.S Events.

Ook voor de bouw van de uitkijktoren zelf werkten veel verschillende partijen samen. De 103 Constructie Compagnie van Defensie heeft de bouw van de uitkijktoren begeleid. Deze technisch geschoolden militairen worden ook wel ‘de bouwvakkers van Defensie’ genoemd. Zij doen dit werk over de hele wereld. Zij werden ondersteund met hoogwerkers van Machine Verhuur Barneveld, die twee hoogwerkers ter beschikking stelde. Loenhorst Metaal uit Barneveld produceerde de uitkijktoren. Dat bedrijf wordt geleid door twee mensen die als kleine jongens al speelden op de oude uitkijktoren.

Reus van staal

De nieuwe uitkijktoren is gemaakt van weervast staal en krijgt een roestbruin uiterlijk. De toren bestaat uit ruim 3100 onderdelen en er werden bij de bouw 1335 bouten en moeren gebruikt. Het totale gewicht van de uitkijktoren is 17000 kilo. Die waait niet snel weg. Wel word je geadviseerd om met onweer niet op de toren te klimmen…