Drukteradar en -monitor: waar is het druk en wat zijn de alternatieven

Heerlijk fietsen, wandelen, uitgaan, sporten, een terrasje pakken of vakantievieren op en rondom de Veluwe. We doen het graag en veel. Op sommige plekken is het daarom (te) druk. We willen allemaal genieten van al het mooie en gezellige dat de Veluwe ons biedt en dat kan ook. Er zijn twee instrumenten ontwikkeld die inwoners en bezoekers helpen om de drukte te ontlopen en inzicht te geven in andere, minder drukke, locaties.
De provincie Gelderland lanceerde onlangs de https://druktemonitorgelderland.nl/. In één oogopslag kan de bezoeker zien of het ergens drukker of rustiger is dan gemiddeld.
Tegelijkertijd kwam ook de drukteradar van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen ‘op de markt’:  https://www.checkdrukte.nl/. Dit is een verbeterde versie van de drukteradar die zij vorig jaar lanceerde en waarmee ze een internationale prijs wonnen.

Drukke plekken omzeilen
Bijna niemand vindt het leuk om in ganzenpas door de natuur te lopen. En het is ook niet leuk wanneer je zo veel op andere fietsers of voetgangers moet letten, dat je niet meer van de omgeving kunt genieten. En heel lang rondrijden voordat je eindelijk je auto kwijt kunt op een parkeerplaats, draagt zelden bij aan een goed humeur. Door gebruik te maken van de druktemonitor of de drukteradar, kunnen mensen drukke plekken omzeilen en een rustiger(e) omgeving of moment opzoeken. Bijkomend voordeel is dat men dan soms op plekken komt die men nog niet kende; want het recreatieve aanbod op de Veluwe groot en gevarieerd.

Samen de drukte in goede banen leiden
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen roept alle toeristische ondernemers op de drukteradar of druktemonitor Gelderland op te nemen op eigen communicatiekanalen, om gezamenlijk een optimale recreatie-ervaring te bieden, ook in het hoogseizoen. Aanmelden hiervoor kan via toerismevan.nl.