Erfgoed beleven van de hele Veluwe
‘Erfgoed Marketing’. De term bestaat nog niet, maar daar gaat het wel om bij het project Veluws Erfgoed Beleven. Tijdens één van de Stuif ‘es in de Veluwe werksessies op 21 januari legden medewerkers van de gemeenten Ede en Apeldoorn uit dat ze bezig zijn een fraai systeem te maken voor het ontsluiten van informatie over erfgoed. Dat systeem willen ze beschikbaar stellen voor andere partijen op de Veluwe.
Masja Parlevliet is archeoloog bij de gemeente Apeldoorn. Zij vertelde over de inzet van het project. Laten we denken als bij een winkel. Wij als deskundigen vullen het magazijn met bruikbare zaken en dan vragen wij aan de Marketingdeskundigen om uit dat magazijn aardige dingen in de etalage te zetten. Routes, speciale arrangementen, themaweken, enzovoort. Het systeem waar Ede en Apeldoorn aan werken is gebaseerd op Google Maps achtige plattegronden waar de gebruiker op een bepaalde locatie kan klikken en dan achtergrondinformatie krijgt. Die gebruiker kan gewoon een bewoner uit de regio zijn met interesse voor zijn omgeving, maar ook een professional die zich inleest. En natuurlijk biedt het systeem mogelijkheden voor de toerist om interessante bezienswaardigheden te zoeken.
“Het gaat om het verhaal achter wat er te zien is”, aldus Masja. “Wij hebben het over de natuur van de Veluwe met elkaar, maar eigenlijk kijken we naar cultuur-historie. Die heidevelden zijn er gekomen door ingrijpen van de mens, al ver voor de Middeleeuwen. Herten en zwijnen zijn hier volop omdat ze zijn uitgezet ten behoeve van de jacht. Alles heeft zo een verhaal. Een nietszeggende begroeide wal in het landschap deed ooit dienst als wapen tegen de stuifzanden op de Veluwe. Dat was ooit één van de grootste bedreigingen voor de landbouw. De verhalen zijn er volop, we willen ze beschikbaar hebben en ontsluiten voor een ieder die ze wil horen. “
De werksessie diende als try out voor de startbijeenkomst die op vrijdagmiddag 12 februari plaatsvindt in Radio Kootwijk. Geïnteresseerden daarvoor kunnen terecht bij Yvonne Harryvan via mailadres y.harryvan@apeldoorn.nl