Fietsroutenetwerk geopend, door met andere netwerken…

Veluwe direct aangemerkt als vijf sterren netwerk! Burgemeester Van de Weerd en gedeputeerde Van Dijk tonen de oorkonde.

De week begon zo mooi. De zon liet zich vaak zien en regen bleef weg. Maar naarmate de week vorderde werden de voorspellingen natter en natter. En de datum was lang geleden geprikt om zo veel mogelijk mensen de gelegenheid te geven om erbij te zijn: op vrijdagmiddag 19 mei de officiële opening van het Fietsroutenetwerk.

In het voorjaar alle werkzaamheden zodat het nieuwe netwerk klaar zou liggen in het toeristenseizoen van 2017. In april is het netwerk getoetst door tientallen vrijwilligers die doorgaven waar echte fouten zitten, waar nog wel een bordje bij zou kunnen voor de helderheid en waar zij een alternatieve route een verbetering zouden vinden: de optimale kwaliteitscontrole om de gebruiker zo goed mogelijk van dienst te zijn.

De Barneveldse wethouder Van den Hengel en de Edese wethouder Vreugdenhil durven het aan: samen op de tandem.

Maar op 19 mei was dat allemaal afgerond en kon iedereen die een bijdrage had geleverd aan het netwerk meefietsen met de openingstocht. Van Elspeet naar Uddel via Fietsknooppunt 01. Het gezelschap werd ontvangen in Rustpunt De Koude Hoek en verwelkomd door burgemeester Van de Weerd van Nunspeet. Dan met 40 mensen op de huurfiets de volle zes kilometer in de richting van het Uddelermeer met voorop Roelof Siepel en achteraan Roelof de Graaf. De twee Roelofs die het proces ambtelijk in zijn geheel hebben begeleid.

Willem Gunneman zingt geïmproviseerde teksten.

De dreiging van slecht weer bleef een dreiging. Er vielen te weinig druppels om het gezelschap af te schrikken en zo werden heen en terugweg afgelegd terwijl om het gezelschap motoragenten reden omdat een grote Veluwse wielrentocht toevallig dezelfde fraaie route had gekozen.

Het officiële gedeelte vond plaats in het Theehuis van Restaurant Uddelermeer. Onder begeleiding van zanger Willem Gunneman en zijn pianist benadrukten drie bestuurders het belang van het fietsroutenetwerk. Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk wees op de goede samenwerking zodat bij het netwerk twintig Veluwse gemeenten intensief betrokken waren. Wethouder Harjo Pinkster van de gemeente Voorst haalde nog even terug hoe het ooit allemaal begon in de raadzaal van Voorst waar gemeenten hun intentie afspraken hier werk van te willen maken. De Ermelose wethouder Esther Heutink trok de lijn door naar de toekomst en stelde het gezelschap voor om met dezelfde energie te werken aan netwerken voor ruiters, mountainbikers en wandelaars.

Roelof de Graaf en Roelof Siepel worden bedankt voor hun inspanningen.

Er werd een paneel geopend, er werden bloemen overhandigd en voor alle genodigden lag een fietskaart klaar. Dat was handig want de terugweg mochten de aanwezigen hun eigen route uitvinden, de fietsknooppunten zou ze prima terug geleiden. Uit de gemeente Voorst was een groot gezelschap aanwezig van enthousiaste fietsers. Zij hadden gereageerd op een oproep uit de krant om met wethouder Pinkster mee te fietsen. Zij gingen niet terug naar Elspeet maar volgden de nummers terug naar Voorst, doortrappend omdat je maar niet wist of er meer regen zou volgen.

De website Routesopdeveluwe wordt heel binnenkort omgevormd tot een publiekswebsite. Daar is dan voor de fietsers de meest actuele informatie te vinden…