Gaan met het Routebureau!

De betrokken ondernemers tonen hun route. Foto: Peter Lous.
Het Routebureau Veluwe is officieel geopend! Op donderdag 22 februari bood gedeputeerde Bea Schouten de vijf betrokkenen bij het Routebureau een speciaal Routebureauvest aan zodat zij op de goede momenten herkenbaar zijn. Tegelijkertijd werden bij deze plechtigheid de eerste exemplaren uitgereikt van het speciale routeboekje met 30 Veluwse fietsroutes gebaseerd op het vernieuwde fietsknooppuntennetwerk. Elke route komt langs een horeca-ondernemer. Luc Berris, als lid van de VeluweBoard, overhandigde er een aan de gastheer van de bijeenkomst, de heer van Johan van Zadelhoff, eigenaar van De Korenmolen in Eerbeek. Voor alle betrokken ondernemers, één voor elke route dus 30 in totaal, lag er een pakket klaar waarmee ze de route in hun buurt kunnen promoten. Vanaf medio maart zijn de 30 routes als boekje verkrijgbaar via de plaatselijke VVV’s en de deelnemende ondernemers. De routes zijn ook te downloaden.

Tineke Schreuder, Rémon Ridder en Roelof Siepel. Foto: Peter Lous.
De coördinator van het Routebureau Veluwe, Roelof Siepel, is blij met het nieuwe routeboekje: “Het is een mooi en concreet voorbeeld hoe je met het vernieuwde netwerk van knooppunten iets bijzonders kunt aanbieden. Elk van de routes kan zo een eigen thema krijgen. We zijn vandaag te gast in Eerbeek en die plaats heeft een hele geschiedenis met papierindustrie. Samen met het gebied en samen met een ondernemer kun je dan iets maken dat aan een behoefte voorziet.”
Voor fietsers ben je klaar, wat gaat het Routebureau nog meer doen? Roelof Siepel: “Als je ‘klaar’ bent met een netwerk, ben je er nog niet klaar mee. Wij willen ook dat het beheer goed is geregeld: bordjes die per ongeluk verdwijnen, moeten worden vervangen. En we kijken, met de marketeers van VisitVeluwe en RBT Kan hoe de routes optimaal gebruikt kunnen worden. Het Routebureau gaat nu ook aan de slag voor ruiters en menners, mountainbikers en voor wandelaars. De Veluwe wil daarmee mooie producten voor onze gasten maken, maar minstens net zo belangrijk is het daarbij om bezoekers goed te ontvangen en te spreiden. Op die manier kunnen we kwetsbare natuurgebieden ontlasten en bezoekers toch een mooie Veluwebeleving bieden.”

Luc Berris, Roelof Siepel en Johan van Zadelhoff. Foto: Peter Lous.
Krijgt iedere discipline dan een eigen knooppuntennetwerk? Roelof Siepel: “Voor wandelen en voor ruiter- en menroutes is dat wel de bedoeling. We willen daarbij zoveel mogelijk gebruik maken van wat er in de verschillende hoeken van de Veluwe al is gedaan en waar er behoefte aan bestaat. We kunnen zo bestaande routes herkenbaarder maken en verknopen met andere routes. Vervolgens gaan we ook met die vernieuwde routes weer aan de slag om beheer te regelen en de promotie. We betrekken zoveel mogelijk de relevante partijen bij ons werk. We zijn maar met een beperkt aantal mensen, we maken graag gebruik van capaciteit van terreinbeheerders en mensen bij gemeenten.”
Waar zit het Routebureau? Roelof Siepel: “Eigenlijk overal. Het Routebureau Veluwe is niet een fysiek kantoor, maar een samenwerkingsvorm met een website en mailadressen. Ik heb een bureaustoel staan bij de gemeente Ermelo, dus daar mag je ook afspreken met mij, maar ik kom eigenlijk liever meteen naar het gebied zodat we snel kunnen kijken waar het om gaat. Bel of mail gerust als je vragen hebt.” Het mailadres van het Routebureau Veluwe is: info@routesopdeveluwe.nl.