Gids en Route-App om de natuur op de Veluwe te ervaren

En eindelijk ligt hij klaar: de Crossbill Guide voor de Veluwe. Donderdag 6 april werd hij officieel gepresenteerd in het Bezoekerscentrum Veluwezoom. Vanaf april ligt de gids in de boekhandel en sommige natuurpartners bieden hem zelfs aan met wat korting voor leden. Luc Berris van gastorganisatie Natuurmonumenten was één van de sprekers bij de presentatie, hij had speciaal voor de gelegenheid zijn boekenkast doorgenomen om te kijken of hij niet al een gids had staan. Staande op een wiebelig krukje hield hij het gebonden standaardwerk Ontdek de Veluwe uit 1976 omhoog. Dat er in 40 jaar wel wat is gebeurd blijkt bijvoorbeeld uit de geschiedenis van het korhoentje. Toen nog overmatig aanwezig, toen verdwenen en nu weer langzaam terug gebracht op de Veluwe via een speciaal programma in Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Ontwerper Oscar Lourens en auteur Dirk Hilbers onthullen de gidsen terwijl Luc Berris de boel in de gaten houdt.

De Crossbill Foundation richt zich op het uitbrengen van Europese natuurreisgidsen met het doel de betrokkenheid te vergroten van het publiek bij natuurbescherming. De gids voor de Veluwe is de eerste van een Nederlands natuurgebied. Hij staat in de collectie naast bijvoorbeeld die van IJsland, Lesbos, de Cévennen en Noord Oost Polen. De Veluwe is wel de eerste, maar niet de laatste, ook andere natuurgebieden in Nederland worden bekeken.

Kruisbek

De organisatie zoekt nu naar fondsen om een vertaalde versie van de Veluwegids uit te kunnen brengen. Voor de naam van het fonds heeft men zich laten inspireren door een klein vogeltje met een merkwaardig gekruiste snavel: de kruisbek. Die snavel geeft het vogeltje de mogelijkheid om dennenappels te openen en de opportunist weet ook goed waar in Europa de beste oogst is van dennenappels dus het ene jaar zie je hem vaker dan het andere. Zo inspireert de kruisbek de gidsmakers.

Route-App kent de weg

Bij de gids is een gratis route-app voor op de telefoon te laden. Die app leest de datum en weet dus welke seizoensinformatie interessant is en de app leest de GPS zodat bij de routes op het juiste moment in de wandeling de meest boeiende informatie kan opduiken. De routeinformatie kan eerst in zijn geheel worden gedownload zodat de wandelaar of fietser niet afhankelijk is van het bereik in de bossen. Met de app heeft de gids een verrijking die verder bijdraagt aan de betrokkenheid van het publiek bij natuur en het beschermen van de natuur.
Uit het persbericht: “De rijk geïllustreerde gids geeft uitgebreide en grafische informatie over het Veluwse landschap, de geschiedenis en de flora en fauna. De 22 natuurroutes (de mooiste van het gebied) zijn zo samengesteld dat je er alle Veluwse landschappen mee ontdekt. Daarnaast vertelt het boek je de waar de oudste bossen en de monumentale bomen staan, waar en hoe je het beste wild kunt spotten, waar de heidebloei en herfstkleuren het meest imposant zijn. Kortom, het is HET boek voor alle aspecten van natuurbeleving op de Veluwe, zowel praktisch in het veld als voor de open haard.” Let op: vóór de open haard, zeker niet ín de open haard.

Bijzondere samenwerking

De gids is tot stand gekomen vanuit de bijzondere samenwerking tussen natuurorganisaties en overheden. Betrokken zijn de natuurbeheerders van het gebied: Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Geldersch Landschap en Kasteelen, Kroondomein Het Loo, het Nationale Park De Hoge Veluwe. Maar ook de koepel voor recreatieondernemers Recron, marketingorganisatie VisitVeluwe, veertien Veluwse gemeenten en de provincie Gelderland.

Wie even wil bladeren door de gids kan hier terecht…

Het boek is bij de boekhandels verkrijgbaar en on line te bestellen. Sommige Veluwse horecavestigingen en recreatieparken verkopen het. Wie zelf het boek wil verkopen kan contact zoeken met de organisatie van de Crossbill Guides.