Glasvezel recreatie ook voor pinnen en camerabewaking

De recreatiebedrijven in regio Veluwe Oost krijgen een eigen avond om bedrijfsspecifieke vragen te stellen.

Buiten is het superwarm en toch wordt er enthousiast getraind door het damesteam van Klarenbeek. Binnen zitten verschillende recreatie-ondernemers te luisteren naar projectleider Daisy van Glasvezel buitenaf over wat er zoal komt kijken bij glasvezel op een park. Woensdagavond 23 mei in het multifunctionele centrum in het hart van Klarenbeek is er een speciale informatiebijeenkomst voor de recreatie. Er valt veel te kiezen. Zelfs als een park een supermarkt en een zwembad heeft die worden geëxploiteerd door anderen, zijn er allerlei vormen van dienstverlening mogelijk. Bij recreatiebedrijven gaat het immers niet alleen om televisie en internet. Ook voor de bedrijfsvoering (camerabewaking, betalen via Pin) is een goede verbinding een mooi middel. En wie zelf op het park woont, kan ook gewoon voor zijn gezin een consumentenaansluiting regelen. De deskundigen achter in de zaal, zitten klaar voor iedere specifieke vraag.

Stoelen bijzetten in het kerkje van Hall. De providers staan in een marktje in de buitenlucht.

Wifi op de camping. Steeds meer mensen laten zich bij de keuze van hun vakantiebestemming leiden door voorzieningen en internet wordt daarbij steeds belangrijker. Vandaar dat in de VeluweAgenda aandacht is voor ‘digitale bereikbaarheid’. Bij de basis op orde hoort ook verbeterde toegang tot de digitale wereld, ook omdat via het web het overige aanbod goed tot zijn recht kan komen. Vanuit de tent kaarten bestellen voor museum of dierenpark, dat is een van de ambities. Vandaar dat we vanuit Veluwe-op-1 goed kijken hoe het gaat met de uitrol van glasvezel over de Veluwe. Veel gebieden zijn al benaderd door het bedrijf Glasvezel buitenaf zodat daar recreatiebedrijven zelf kunnen aangeven mee te willen doen of niet…

Op dit moment is het gebied Veluwe Oost toe aan de vraagbundeling. Van de 4800 adressen in dit gebied moeten vóór 13 juli tenminste 2400 adressen mee willen doen. Tot op heden is voor alle Veluwse gebieden de 50% gehaald. Buiten de Veluwe is bij Bronkhorst zelfs 70% gehaald… Het gebied Veluwe Oost valt niet samen met gemeentegrenzen maar kent stukken buitengebied van Apeldoorn, Brummen, Voorst en Rheden. Op diverse informatiebijeenkomsten is achtergrondinformatie verstrekt.

Voor de bewoners van Veluwe Oost is het extra lastig om te kiezen omdat zich ook een andere glasvezelexploitant heeft gemeld per brief. Digitale stad Veluwe is ook bezig een vraagbundeling te doen, maar doet verder niet aan informatiebijeenkomsten of ambassadeurs en houdt vragen van de pers af. De betrokken gemeenten geven aan al jarenbezig te zijn met de voorbereidingen samen met Glasvezel buitenaf maar omdat het een vrije markt is, mogen zij geen voorkeur uitspreken. Verbaasd zijn ze wel. De deadline voor Digitale stad Veluwe is 17 juli. Op de website staat dat zij 1% van 8600 woningen binnen hebben. Mensen in het gebied maken zich zorgen. Als geen van beide partijen de 50% haalt, zit aanleg op het glasvezelnet er niet in.