Harderwijkse jongeren adviseren over duurzaam vervoer naar Veluwe

Metrotreinen die per boot kunnen reizen, dat is nog maar één van de ideeën van 23 Technasium leerlingen van RSG Slingerbos uit Harderwijk om de bereikbaarheid van de Veluwe te vergroten. De afgelopen twee maanden onderzochten zij, in opdracht van de gemeente Harderwijk en de provincie Gelderland, hoe toeristen op een duurzame manier van Lelystad Airport naar Harderwijk en daarmee naar de Veluwe kunnen reizen.

Dat deden ze in het kader van het IVN Jongeren Adviesbureau, een programma van IVN Gelderland waarbij middelbare scholieren aan de slag gaan met een bestaand vraagstuk van een echte opdrachtgever. Eind oktober presenteerden de leerlingen hun resultaten. De Harderwijkse wethouder voor Mobiliteit Jeroen de Jong is blij verrast door de creatieve ideeën die de leerlingen aandroegen: “Het vraagstuk is echt vanuit alle kanten belicht. De keuze tussen geld en duurzaamheid, die afweging is op een hele goede manier op tafel gelegd. Allemaal op een hele goede en vakkundige manier gepresenteerd.”

Om de ambitie Veluwe-op-1 waar te maken, worden ook de jongeren gevraagd om mee te denken. Zo krijgen de Veluwse jongeren een stem, beslissen ze mee over hun toekomst en voelen ze zich meer verbonden met de Veluwe. “Het is belangrijk om jongeren te binden aan Veluwe, zodat ze zich bewust worden van de schoonheid van dit gebied en het belang om de Veluwe mooi te houden, ” aldus Floris Gerritsen, als programmamanager actief voor de Gebiedsopgave Veluwe-op-1. Ook vanuit Heerde zijn leraren en leerlingen van College De Noordgouw aan de slag geweest voor de Veluwe, die rapporteerden daarover in mei.

Tot en met april 2018 zullen er nog tien andere Veluwse scholen verspreid betrokken zijn het IVN Jongeren Adviesbureau. Gezamenlijk adviseren zij Veluwse bestuurders en organisaties over hoe ze kunnen zorgen voor meer bezoekers op de Veluwe, zonder daarbij de belangen van de natuur uit het oog te verliezen. “Hiermee geven jongeren hun eigen toekomst vorm, ontdekken besluitvormers verfrissende adviezen en worden docenten geïnspireerd door de creatieve en eigentijdse oplossingen van de leerlingen”, aldus IVN. De website van IVN geeft meer informatie. Daar is ook te lezen hoe scholen en opdrachtgevers in contact kunnen komen met de organisatie als ook zij mee willen doen.