Het is weer kraamtijd!

15 maart 2024 – Aan alles is te merken dat het lente wordt. Dat betekent ook dat de kraamtijd is aangebroken. Dieren maken zich op om hun jongen op de wereld te zetten en groot te brengen. Wij mensen kunnen ze helpen dit in alle rust te doen door ons aan de regels te houden, als we ons in de natuur of natuurgebieden begeven. Als wij op de paden blijven, onze hond dichtbij en aan de lijn houden en ons afval mee naar huis nemen, zorgen we er met z’n allen voor de al die jonge dieren een kans krijgen. We helpen met ons gedrag de jonge vogels, vosjes, reetjes en dasjes om een goede start te maken. Doe je mee?

Impact van recreatie

We zijn met veel mensen in Nederland en hebben relatief weinig natuur tot onze beschikking. Daarom is het van extra groot belang dat mensen die te gast zijn in natuurgebieden zich ervan bewust zijn wat de impact van hun gedrag is op die natuur en de dieren zie zich in dit seizoen voortplanten. Als bezoekers zich aan de regels houden helpen ze om van dit broedseizoen een succes te maken. De Kraamkamercampagne loopt van 15 maart tot 15 juli.

Wist je dat

  • Zo halverwege maart de allereerste kievitseieren zijn gelegd? Vier eieren liggen in een kuiltje op grond.
  • Dezer dagen de adders uit hun winterslaap ontwaken? De mannetjes zonnen veel om zich voor te bereiden op het paarseizoen.
  • In ondiepe kuiltjes, in het veld of langs bosranden, de pasgeboren jongen van de haas liggen?
  • Heikikkers beginnen aan de voortplanting? De mannen zijn nu blauw en kwaken een klokkende, bubbelende roep.