In memoriam – Ernst Jan Peters

Kort voor het Veluwe Congres in maart hoorden we het schokkende bericht van het overlijden van Ernst Jan Peters. Ernst Jan was door de gemeente Apeldoorn gedetacheerd bij het Veluwe Team. Hij verzorgde de vele vormen van communicatie vanuit het team. Ernst Jan was een creatieve geest, een man van taal èn beeld: hij schreef prachtige gedichten en maakte indrukwekkende foto’s. Hij was op de hele Veluwe actief en iedereen kende hem. Met zijn vriendelijkheid en opgewektheid wist hij vele harten te winnen voor de ‘Veluwse zaak’.

Op het zeer goed bezochte Veluwe Congres stonden we uitgebreid stil bij zijn plotselinge overlijden en las ik een gedicht van Ernst Jan voor. Een recent gedicht over ouder worden en over de naderende dood.

Spiegel heeft de waarheid nooit gemogen
Foto toont een vreemde met mijn ogen
Morgen zal ik oversteken
Lichaam liegt, het licht bedriegt
Ik zie, ik zie allang, wat jij niet ziet
Morgen ga ik oversteken
Maak mij een film, ik speel mijn echte leven
De rol is op mijn lijf geschreven
Morgen steek ik over
Schepper,
Mag ik
Overvaren?

Een mooi mens is heen gegaan. We missen hem zeer.

Willem Bijleveld