Inspiratie voor ‘Veluwe Remembers’

“Bij ons evenement gebruiken we tenten, maar een paar daarvan staan leeg op zaterdag… Wie daar iets wil doen is welkom.” Kruisbestuiving in optima forma. Tijdens de inspiratiebijeenkomsten vertellen initiatiefnemers die een evenement willen organiseren in het kader van Veluwe Remembers waar ze mee bezig zijn. Anderen kunnen daardoor worden geïnspireerd en hun eigen ideeën daarop laten aansluiten.

Tot nu toe zijn er twee inspiratiebijeenkomsten geweest. Op 21 maart in Beekbergen stond de verhaallijn ‘Market Garden’ centraal en op 28 maart in Elburg ging het met name over de ‘Joodse Geschiedenis’. Naast de verhaallijnen wordt er ook uitgebreid informatie gegeven over hoe je het beste een project kunt organiseren. Waar moet je op letten? Welke basale vragen moet je vooraf kunnen beantwoorden? Hoe ziet de begroting er uit, maar ook hoe ziet het dekkingsplan eruit? Oftewel: uit welke bronnen denk je inkomsten te halen voor je plan? Liesbeth Tonckens van Erfgoed Gelderland vertelt vanuit de praktijk waar je allemaal rekening mee moet houden, wil je met enig succes je project realiseren.

De inspiratiebijeenkomsten zijn sterk gericht op de kleinschalige projecten voor Veluwe Remembers maar ook de initiatiefnemers voor grotere projecten zijn uitgenodigd om, vooral voor de lange termijn, verbindingen te kunnen leggen. Want er wordt nu gewerkt aan bijzondere evenementen voor in de kroonjaren 2019 en 2020, maar ook in de jaren daarna liggen er kansen om speciale vormen van herinneringsbeleving te bieden op de Veluwe. En dat voor zowel voor de bezoekers van buiten de Veluwe als voor de eigen inwoners.

Evert Leusink van het VeluweTeam vertelt in Beekbergen hoe ‘Veluwe Remembers’ aansluit bij ‘Gelderland Herdenkt’…

Liesbeth Tonckens van Erfgoed Gelderland adviseert over de praktische gang van zaken bij het opzetten van een project voor ‘Veluwe Remembers’

Frederieke Jeletich praat de zaal bij over de Joodse geschiedenis op de Veluwe.

Om meer van de ideeën te horen zijn tijdens de inspiratiebijeenkomsten korte pitches gedaan én er waren zogenaamde ‘speeddates’ waarbij steeds de vragen waren: wat heb ik nodig en wat kan ik een ander aanbieden? Vooral in Elburg waren er veel pitches. Allerhande ideeën werden binnen de termijn van twee minuten gepresenteerd. Na afloop werden adressen en telefoonnummers uitgewisseld door de betrokkenen: ook na de bijeenkomst is er nog veel contact.

Erfgoed Gelderland organiseert deze inspiratiebijeenkomsten voor Veluwe Remembers. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor partijen die een kleinschalig initiatief willen uitvoeren waarbij men in eigen straat, buurt, wijk, dorp of stad stilstaat bij de viering van het kroonjaar. Door samen te werken ontstaan mooie verbindingen tussen deze ‘poppies’ en lift een project mee met alle aandacht voor wat er allemaal gebeurt in de periode van september 2019 tot en met mei 2020. De bijeenkomsten bieden zo een groot netwerk… Dit is de reeks van bijeenkomsten.

  • 21 maart – Thema: Market Garden – Fletcher Hotel-Restaurant Beekbergen-Apeldoorn
  • 28 maart – Thema: Joodse Geschiedenis – Restaurant De Haas, Elburg
  • 4 april – Thema: Bevrijding door de Canadezen – Akoesticum, Ede

De bijeenkomsten starten met een inloop vanaf 13.00 uur.

Meer weten over de poppy-regeling? Op de website van Erfgoed Gelderland staat de laatste informatie met de spelregels…