IVN maakt ondernemers ‘Gastheer van het landschap’

In 2020 is IVN gestart met twee programma’s die bijdrage leveren aan de ambities van de VeluweAgenda. Zo werden jongeren (Jongeren Adviesbureau) gevraagd na te denken over een duurzaam festival én vervoer op de Veluwe. En konden recreatieondernemers deelnemen aan de training ‘Gastheer van het Landschap’.

Zo’n 60 jongeren van het Veluws College Mheenpark uit Apeldoorn bogen zich de afgelopen maanden over diverse vraagstukken. Zo onderzochten zij bijvoorbeeld in Harderwijk hoe zij het beste een duurzaam Veluws festival konden organiseren. En bekeken zij hoe bezoekers – die op Apeldoornse vakantieparken verblijven – duurzaam over de Veluwe en naar Apeldoorns attracties kunnen worden vervoerd. Het beste idee werd afgelopen maart op het VeluweCongres gepresenteerd: een trein die op duurzame energie werkt met aan boord veel Veluws vertier, zoals een tablet waar kinderen animaties kunnen maken met poppetjes die Apeldoornse attracties representeren.

Gastheer van het landschap
In Oldebroek, Elburg en Putten ging begin dit jaar de cursus Gastheer van het Landschap van start. In totaal volgen 39 ondernemers de cursus, van hotel- en campingeigenaren, recreatiepark medewerkers tot landgoedeigenaren en medewerkers van lokale musea. Zo werd tijdens één van de de cursusdagen het landschapsverhaal van Putten en omgeving op een enthousiaste manier besproken door gemeente archeoloog Maarten Wispelwey. Cursisten bezochten naar het Veluwse landschap op landgoed Oldenaller van Natuurmonumenten.
Door de corona-maatregelen zijn enkele bijeenkomsten in overleg met de gemeente en cursisten, verplaatst naar het najaar van 2020. Tussentijds is er wel online contact geweest met de ondernemers vanuit IVN Gelderland, door hen te attenderen op een aantal webinars die ze (gratis) kunnen volgen en groene tips voor thuisblijvers.