Karen is nu gastvrouw van het landschap in Heerde

23 november 2022 – Karen Stork is eigenaar van B&B Mârkluun in Heerde en volgde dit jaar de IVN-cursus ‘Gastheer van het landschap’. Een cursus die haar inspireerde en haar toch al Veluwse hart nóg sneller liet kloppen voor dit mooie gebied.

De IVN-cursus voor ondernemers traint deelnemers over de natuur en cultuurhistorie in hun directe omgeving. IVN Gelderland zegt daarover: “Als ondernemer in een prachtige, natuurlijke en cultuurhistorische omgeving draag je jouw enthousiasme en liefde op jouw gasten over. Je stelt het kader voor hun ontmoeting met het landschap. Hiermee gaat ook een gevoel van verantwoordelijkheid gepaard; hoe kunnen we bewust omgaan met natuur en cultuurhistorie, en tegelijkertijd zorgeloos genieten?” Veluwe op 1 heeft als doel de balans tussen natuur en recreatie en toerisme te behouden en waar mogelijk te verbeteren en maakte de cursus in Hattem-Heerde-Epe mogelijk.

De cursus beslaat zes dagdelen en een terugkommiddag, waarin de deelnemers – op verschillende locaties – informatie krijgen over de omgeving. “Telkens leerden we de lokale hotspots kennen, leerden we over de omgeving en was er een interessante gastspreker die een bepaald thema uitdiepte. Er zat ook altijd wel een wandeling of een rondleiding bij,” zegt Karen. “En de workshops waren er sterk gericht op hoe je zelf aan de slag kunt; hoe je de opgedane kennis vertaalt naar jouw specifiek bedrijfstak.”

Ik vraag Karen hoe ze met deze cursus in aanraking kwam: “Ik las het in De Schaapskooi, een lokale krant hier. Ik heb een groot hart voor de natuur, altijd in de biologische sector gewerkt, en ik wil dat overbrengen op mijn gasten. Het overgrote deel van mijn gasten komt uit het westen van het land en kent deze omgeving niet of weinig. Daarnaast heeft het werk van mijn vader grote invloed gehad. Hij was planoloog bij de provincie Gelderland en in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw verantwoordelijk voor de herindeling van de Veluwe. Hij heeft ervoor gezorgd dat er destijds veel wegen afgesloten werden voor verkeer, zandpaden en dergelijke, waardoor de natuur meer rust kreeg. Met het informeren van mijn gasten over de Veluwe, de natuur en het erfgoed, draag ik op mijn manier een steentje bij.”

Aan de IVN-training in Hattem-Heerde-Epe deden ondernemers mee en een aantal vrijwilligers van de VVV’s en/of TIP’s (Toeristisch Informatie Punt) aldaar. De cursus is ook heel praktisch ingestoken, zodat deelnemers direct aan de slag kunnen. Karen deed dat ook: “Een van de dingen die ik meteen heb gedaan, is het maken van flyers voor mijn gasten. Ik heb voor zes thema’s een dagprogramma uitgewerkt. Zoals bijvoorbeeld over de historische figuur Daendels, een rondje IJssel en Renderklippen en Heerderstrand. Het zijn fiets- of wandeltochten die je voeren langs nog zichtbare plekken in het landschap, je komt daar dan van alles te weten over het thema, maar ik geef in de folder ook aan waar je even kunt zitten of lekker kunt eten.” Karen zegt dat ze zo zelf ook nog veel ontdekte over de omgeving en de geschiedenis: “Het verplicht je om je te verdiepen en dan kom je toch weer een hoop nieuwe dingen tegen, die je niet kende. Zo liep ik eerder het Veluwe Zwerfpad, over stuifzanden, heidevelden en heuvels. Nu loop ik het Hanzestedenpad om de IJssel beter te leren kennen. Het is hier zo mooi!”

Over een antwoord op de vraag of de cursus de moeite waard was, hoeft ze niet lang na te denken: “Absoluut! Het is een heel verzorgde cursus, zowel vooraf, tijdens als na afloop is er veel informatie, zijn er tips en linkjes naar nog meer informatie. Maar wat ik ook heel waardevol vond, was de interactie met andere ondernemers. Iedereen is druk met zijn eigen zaak en werk. Tijdens de bijeenkomsten ontmoet je veel nieuwe mensen en dat inspireert. De drie H’s brengen alles bij elkaar: het Hoofd (alle kennis), de Handen (wat kun je maken,  bijvoorbeeld de folders of hoe je actief kunt zijn op social media) en je Hart (jouw bevlogenheid, de liefde voor het landschap). Het was tot in de puntjes verzorgd en ik wil – als ik dan toch aan het woord ben – Onnika en Mirjam hartelijk bedanken!”

Meer informatie over de training ‘Gastheer van het landschap’ is te vinden via www.ivn.nl