Kunst en cultuur op de Veluwe

Het is zover! Zowel de IJsselbiënnale als Sonsbeek20→24 openden onlangs hun ‘deuren’. Lange tijd konden we niet genieten van kunst en cultuur, maar nu barst het los. Ga kijken!

Langs de IJssel, op de flanken van de Veluwe, van Doesburg tot Zwolle, vindt tot 19 september de IJsselbiënnale plaats. En van de Eusebiuskerk in hartje Arnhem tot aan het Kröller-Müller Museum in Ede vindt tot 30 augustus de grootste internationale tentoonstelling in Nederland voor kunst in de openbare ruimte plaats.

Sonsbeek20→24
De 12e editie de Sonsbeektentoonstelling vindt plaats op 13 verschillende locaties in Arnhem en Gelderland. De organisatie zegt over de tentoonstelling: ‘Deze editie van sonsbeek belichaamt de afwezigheid van een dominant beeld. We willen de complexe arbeidsverhoudingen en ongelijkheden die dit met zich meebrengt onthullen, aantonen wie (on)zichtbaar is, wie (on)misbaar is, wie ons applaus verdient en wie lafhartig zwijgzaam blijft.’ Kijk voor de route en allerlei andere activiteiten op de website.

IJsselbiënnale
De organisatie geeft op hun website aan: ‘De IJsselbiënnale is een manifestatie die gaat over de verhouding tussen mens en landschap. Aanleiding én thema is de impact van klimaatverandering op ons landschap: een even urgent als relevant onderwerp dat de samenleving voor forse dilemma’s en discussies stelt. We kunnen dit probleem alleen het hoofd bieden als we bereid zijn tot een fundamentele verandering van attitude. Dat vraagt om een andere manier van kijken naar onszelf en onze omgeving. Het is op dit vlak dat juist kunst een bijdrage kan leveren.’

Er is een heel breed aanbod. Neem vooral een kijkje op de website.

Sponsoring
Beide tentoonstellingen kunnen niet bestaan zonder sponsoring en steun van partners. Eén van die partners is Veluwe op 1. Kunst, cultuur en erfgoed zijn een belangrijk onderdeel van de beleving van de Veluwe; de veelzijdige Veluwe.