Met Staatssecretaris van Dam fietsen naar de Posbank

Wethouder Nicole Olland begeleidt het gezelschap door de straten van de gemeente Rheden

Staatssecretaris Martijn van Dam maakt een ronde langs de gebieden die hoog zijn geëindigd bij de verkiezing tot Mooiste Natuurgebied van Nederland. Op maandagmiddag 26 juni was hij op de Veluwe om te vragen hoe het ermee staat na de publieksverkiezing. En een bezoek aan de Veluwe op een zonnige dag, kan het beste per fiets. In gezelschap van o.a. Gelders gedeputeerde Bea Schouten, wethouder Nicole Olland van de gemeente Rheden en Luc Berris van Natuurmonumenten fietste de staatssecretaris over de Posbank, de Zijpenberg en langs de Rhedense schaapskudde, allemaal onderdelen van Nationaal Park Veluwezoom. Gebiedsmanager Jeroen de Koe van Natuurmonumenten vertelde op welke manier men aan de slag is met het aspect van de ‘recreatieve zonering’: zoeken naar de balans tussen natuurbescherming en optimale natuurbeleving door bezoekers.

Bea Schouten, Martijn van Dam en Nicole Olland fietsen bergaf…

V.l.n.r. Jeroen de Koe, Martijn van Dam, Luc Berris en Nicole Olland

Bea Schouten vertelde de staatssecretaris dat het prijzengeld dat de Veluwe heeft gewonnen ingezet gaan worden op projecten die door de Veluwse bewoners en organisaties zelf worden ingediend. Het betrekken van de bewoners bij de ambities om de Veluwe op 1 te krijgen gaat als een rode draad door de programma’s. Zij zijn immers zelf ook bezoekers en zij weten het beste wat de kracht van de Veluwe is.
Ondernemer op de Veluwe Peter Oversteegen is actief in het toeristisch platform van de gemeente Rheden. Hij heeft een verhuurbedrijf vlakbij het bezoekerscentrum en ook hij zoekt naar goede manieren om de beleving voor bezoekers te optimaliseren. Die hele snelle superfietsen passen niet in dat plaatje, e-fietsen zijn al pittig genoeg voor de Veluwe.
Op die e-fietsen maakt het gezelschap een rondje terwijl Jeroen de Koe vertelde op welke manier er wordt gewerkt aan het ‘sturen’ van bezoekers. De verbodsbordjes op bepaalde plaatsen werken minder goed voor wandelaars dan het verleiden van deze groep door met goede bewegwijzering een aardige route aan te bieden. Verder merkt Natuurmonumenten dat mountainbikers en wandelaars niet goed samen gaan op de paden. Dat geeft irritatie bij beide partijen en daarom worden deze sporen in de nieuwe opzet van elkaar gescheiden. Opnieuw met aandacht voor de plekken die goed toegankelijk zijn en plekken waar dieren in alle rust kunnen schuilen. Omdat de Veluwezoom jaarlijks zo’n 2,5 miljoen bezoekers ontvangt, is dat een uitdaging.

Fotografie: bovenste foto’s door Marc Pluim, onderste foto door Gerda Peters