Minister Bruins Slot bezoekt Veluwe

18 april 2023 – Minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bracht maandag 17 april een werkbezoek aan de Veluwe. De minister heeft ook de Regio Deals in haar portefeuille. Met Regio Deals versterkt de rijksoverheid de kracht van regio’s. In 2020 sloot het rijk met Veluwe op 1, het programma Vitale Vakantieparken en de provincie Gelderland de Regio Deal Veluwe: werken aan een veerkrachtige Veluwe. Dankzij deze deal kunnen we op de Veluwe onder andere ontvangstlocaties realiseren. De minister bezocht het landgoed Schovenhorst, waar de gemeente Putten een Veluwe ontvangstlocatie gaat realiseren.

De Veluwe is ongekend populair bij bezoekers; het is de nummer één recreatief-toeristische bestemming in Nederland (nog vóór de Wadden en de Noordzeekust). De komende jaren zal het alleen nog maar drukker worden. Hoe behouden we dan de balans tussen het beschermen van de natuur en het genieten van de Veluwe? Hoe blijven we prettig wonen, werken en recreëren op en rondom de Veluwe?

Voor Veluwe op 1 en onze partners is bestemmingsmanagement een heel belangrijk instrument om die balans te bewaren/bewaken. Met bestemmingsmanagement spreiden we bezoeker in tijd en ruimte. Dat doen we onder andere door het ontwikkelen van ontvangstlocaties, waar bezoeker gastvrij worden ontvangen, de Veluwebeleving direct start door onder andere goede aansluiting op routenetwerken voor wandelen, fietsen en paardrijden. De locaties zijn bij voorkeur duurzaam te bereiken en we streven ernaar dat bezoekers hun weg over de Veluwe duurzaam kunnen vervolgen.

Dankzij de Regio Deal Veluwe kunnen in onder andere Harderwijk, Nunspeet, Rheden en Putten ontvangstlocaties gerealiseerd worden.