Naar Brussel voor Veluwse streekgerechten

Evenals vorig jaar was er ook in 2019 een ontmoeting geregeld tussen de Veluwse partners in de VeluweAlliantie en Europese parlementsleden. De Europese Unie houdt in oktober altijd de agenda vrij om veel ontmoetingen te organiseren met de achterban in de Europese landen. Door met elkaar in gesprek te gaan worden de ambities van de regio verbonden aan de Europese ambities en andersom. De problematiek van de teruglopende biodiversiteit speelt zeker niet alleen op de Veluwe, dus zijn er wellicht oplossingen die gedeeld kunnen worden en gezamenlijk uitgewerkt.

Vanuit de hele Veluwe reisden mensen op maandag 8 oktober naar het hotel in Brussel: bestuurders, grondeigenaren en recreatieondernemers leerden zo elkaar beter kennen maar ook de gang van zaken in Brussel. En zij kregen een maaltijd voorgezet zonder Brussels lof of Belgische bonbons: de hele maaltijd was op en top Veluws.

Fizzy, Intens, Patrijs en Twenty2

De aanwezige bestuurders en ondernemers werden meegenomen naar de Veluwe door ze te laten genieten van een menu samengesteld van Erkend Veluwse Streekproducten, bereid door Veluwse chefs in een sfeer van goed Veluws gastheerschap. Verschillende restaurants reisden af naar Brussel om hun visitekaartje af te geven:

  • Het voorgerecht werd verzorgd door restaurant Fizzy uit Epe
  • Het hoofdgerecht door restaurant Intens in Voorst (gekoppeld aan Thermen Bussloo)
  • Patisserie Patrijs uit Harderwijk was verantwoordelijk voor het dessert.
  • Restaurant Twenty2 uit Apeldoorn won de ‘wild card’ bij de verkiezing voor het aanbieden van streekgerechten en zij verzorgden de ‘amuse’.

Voor de gerechten werden geserveerd was op een sfeervol filmpje te zien met welke zorgvuldigheid het Veluwse gerecht werd voorbereid en zodra het filmpje was afgelopen lag het gerecht op het bord.

Op de menukaart was terug te vinden welk Veluws bedrijf de ingrediënten had geleverd. Zo was het voorgerecht geconfijte forel met gefermenteerde rettich, crème van sesam, duindoornbessengel en witte chocolade waarbij de vis was geleverd door Forellenkwekerij ’t Smallert en de wijn door Wijngaard Telgt.

Streekgerechten: een duurzaam visitekaartje

Pleuni Timmermans was gevraagd om het proces rond het Veluws Europadiner te begeleiden. Zij kijkt tevreden terug op de bijeenkomst: “De gasten vonden het erg lekker en gaven aan zich niet bewust te zijn dat het streekgerecht zoveel kwaliteit bevatte. Wij hopen dat hun ervaringen mee worden genomen naar hun eigen organisatie. Het is mooi als er meer aandacht komt voor streekproducten met een echtheid kernmerk. Door met elkaar het streekgerecht ‘op de kaart’ te zetten, helpen we de ambities op het vlak van duurzaamheid want de gerechten komen van dichtbij. De boeren en producenten op de Veluwe helpen we om een goed en zorgvuldig product aan te bieden.”

 

Waar kunnen Europa en de Veluwe elkaar helpen?

Vorig jaar oktober was er al een eerste voorzichtige verkenning. De Veluwse bestuurders ontmoetten toen in Brussel diverse actieve Europese politici om te bezien waar ambities samen op kunnen lopen. Die verkenning leidde tot een actieve inzet van de Veluwe op Europese ambities. En tot en uitnodigen van meer betrokkenen bij deze ontmoeting zoals het nieuwe college van Gedeputeerde Staten voor Gelderland.

Vooral waar het gaat om de natuurwaarden en de biodiversiteit is de problematiek op de Veluwe niet uniek en kan aansluiting zoeken bij Europese partners helpen om oplossingen te vinden. Mark Sandmann, vicevoorzitter van de VeluweAlliantie, vertelde in zijn inleidende toespraak dat het goed is om Europees samen te werken: veel natuurgebieden in Europa kampen met dezelfde problematiek van verdrukking van natuur door uitbreidende steden. Gedeputeerde Peter Drenth deed in zijn inleiding een oproep naar Europa om op het vlak van landbouw gezamenlijk de goede maatregelen te nemen, agrarische activiteiten hebben invloed op de natuur en die invloed houdt niet op bij landsgrenzen.

Na deze inleidingen werden discussies gevoerd over de balans tussen biodiversiteit en economische activiteiten en op welke wijze Europa al actief is op dat vlak. Verschillende deskundigen antwoordden vanuit de forumtafels. Zoals Mohammed Chahim (Milieu commissie Europees Parlement), Bert-Jan Ruissen (Landbouw commissie Europees Parlement), Anne-Theo Seinen (DG Milieu, Europese commissie), Ignace Schops (voorzitter Europarc Federation), Thierry de l’Escaille (voorzitter European Landowners Federation), Stefan Versweyveld (voorzitter Eurosite) en Chantal van Ham (International Union for Conservation of Nature).

Na deze bijeenkomst keerden veel gasten terug naar de Veluwe, een aantal bleef omdat er nog meer programmaonderdelen werden aangeboden door de Europese Commissie.