Natuurlijk is de Veluwe het mooiste!

button_develuweNog tot en met maandag 31 oktober klokslag 13.00 uur kan het Nederlandse publiek stemmen in de spannende verkiezing voor het mooiste natuurgebied van Nederland. Vanuit de gebiedsopgave Veluwe-op-1 zijn we in het geheel niet objectief in die strijd en roepen we de lezers op om via de website snel nog even te stemmen op de Veluwe en vrienden, collega’s en familie aan te sporen ook te stemmen.

De landelijke publiekscampagne heeft veel aandacht van de media gekregen. Het zette ook aan tot discussies op de opiniepagina’s van kranten: veel publiek trekken naar de natuurgebieden waar je zuinig op bent, kan dat wel? We lazen de mening van voor- en tegenstanders en ook dat is een goede zaak.

Juryvoorzitter Pieter van Vollenhove, zelf Veluwenaar maar als voorzitter zegt hij daar natuurlijk niets over, was te gast bij Humberto Tan waar hij vertelde over de verkiezing en zijn hobby fotograferen in de natuur. Aanstaande maandag is mijnheer van Vollenhove weer te zien op televisie. Dan maakt hij de uitslag bekend tussen 19.00 en 20.00 uur, tijdens De Wereld Draait Door op NPO 1.

Campagne voor de Veluwe

Er was voor de verkiezingen voor alle genomineerde gebieden ook een budget beschikbaar om campagne te voeren en die is voor de Veluwe gebruikt voor:

  • mooistenatuurgebied_banner851x315px_facebookBanners en andere plaatjes die mensen kunnen gebruiken op de eigen website en onder de eigen mail
  • Een Facebookcampagne waarbij tienduizenden mensen worden bereikt die kunnen liken, delen en door kunnen klikken op de stempagina
  • Een poster die naar 300 recreatieondernemers is gestuurd om hun gasten aan te moedigen even te stemmen op de Veluwe
  • Radioreclamezendtijd bij Radio Gelderland. Veertien keer per dag wordt de luisteraar aangemoedigd te stemmen op de Veluwe als mooiste natuurgebied.
Buitengewoon filmpje en aansporende blog

Gert Visser, hoofdredacteur van het programma Buitengewoon op TV Gelderland, maakte een filmpje over de Veluwe. Hij deelde dit op de social media-kanalen vergezeld van de oproep om ook op de Veluwe te stemmen. Jan Jacob van Dijk, Gelders gedeputeerde voor recreatie en toerisme, heeft de Veluwe in zijn hart gesloten: “De Veluwe is zo mooi, groot, uitgestrekt en divers: uniek en dus echt het mooiste natuurgebied van Nederland. Ik heb gestemd op de Veluwe want die hoort op nummer 1. Ik hoop dat u dat ook doet.” Lees zijn blog op LinkedIn.

Wat gaan we doen met de prijs?

De gebieden die het hoogst scoren bij de verkiezingen krijgen daarvoor €300.000. Het ministerie van Economische Zaken stelt dit bedrag beschikbaar om de kwaliteit en toegankelijkheid van het winnende gebied verder te verbeteren en om de gebieden in binnen- en buitenland op de kaart te zetten.

posterDe winnende mooiste natuurgebieden ontvangen daarnaast ondersteuning in de vorm van kennis en kunde voor de ontwikkeling van het gebied zelf en voor de positionering van het gebied. En de winnaars worden onderdeel van een landelijke campagne om de Nederlandse natuur verder op de kaart te zetten.

Omdat de verkiezing vooral een verkiezing is door het publiek, zal ook het publiek betrokken worden bij de keuze van de besteding. Ideeën over de besteding worden verzameld en een selectie daarvan voorgelegd aan het publiek. Wie een goed idee heeft die voldoet aan de vraag van het ministerie (kwaliteit en toegankelijkheid van het gebied of profilering van het gebied) kan mailen naar veluwe@gelderland.nl.

Heeft u al gestemd? Het kan nog tot en met 31 oktober! Doe het vóór 13.00 uur…