Nieuw hart voor Hoge Veluwe

Volgend jaar juni is de officiële opening, dus er moet stevig worden doorgebouwd en daarom is afgelopen vrijdagmiddag de eerste bouwhandeling door Bea Schouten, gedeputeerde, en René Verhulst, burgemeester van gemeente Ede.

De voorzitter van de Raad van Toezicht, Fred de Graaf, neemt zijn toezichthoudende taak heel serieus.

Door een strook stenen te metselen in de fundering van Het Landhuis startten zij op symbolische wijze de bouw van het nieuwe hart van Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Dit nieuwe centrumgebouw van De Hoge Veluwe wordt de plek waar bezoekers elkaar treffen en samen de schoonheid van natuur, kunst en architectuur kunnen beleven. Het gebouw, dat ongveer op de plek staat waar voorheen De Koperen Kop stond biedt onderdak aan het parkrestaurant, een informatiecentrum, verschillende vergaderzalen en de parkwinkel.

De Hoge Veluwe heeft een reputatie hoog te houden waar het gaat om aansprekende architectuur en daarom was de keuze voor een bureau een hele opgave, aldus directeur Seger van Voorst tot Voorst. De voorstellen voor een landhuis waarin de omliggende natuur een belangrijke rol speelt van architectencombinatie Monadnock/De Zwarte Hond spraken het meest aan.

René Verhulst, Seger van Voorst tot Voorst, Erwin van Harxen (projectleider bij de bouw), Bea Schouten

Juist vanwege de relatie met het verleden en de schatten aan architectuur in het park worden een zestal edities gemaakt van een speciaal tijdschrift over bijna honderd jaar architectuur. Jachthuis Sint Hubertus stamt uit 1920 en daarom heet het blad ook ’99 Magazine’. Gedeputeerde Schouten en burgemeester Verhulst ontvingen de eerste exemplaren en daarna alle andere bezoekers betrokken bij de bouw.

Vanuit de VeluweAgenda worden projecten aangewezen die een rol kunnen spelen om bezoekers een reden te geven opnieuw naar de Veluwe te komen, de zogenaamde ‘iconen’. Voor 2018 was dat de film ‘Wild’ van Luc Enting, voor 2019 wordt dat de nieuwe voorziening van De Hoge Veluwe. Vandaar dat juni 2019 scherp in de agenda staat van velen: dan moet het Landhuis in gebruik worden genomen.