Noordwest-Veluwe vijfenveertig gastheren/-vrouwen rijker

14 april 2022 – Een van de pijlers van onze VeluweAgenda 2030 is ‘betrokken bewoners’. In veel delen van de Veluwe is grofweg 80% van de recreanten woonachtig in de directe omgeving. Zij houden van ‘hun’ Veluwe. Zij kennen het gebied en zijn de beste ambassadeurs. Om dit te behouden en te versterken investeert Veluwe op 1 in het IVN-programma: Gastheer/-vrouw van het Landschap. Een cursus die recreatieondernemers opleidt tot kenner en gastheer van het landschap, de natuur en cultuurhistorie in hun directe omgeving.  De Noordwest-Veluwe is nu vijfenveertig gastheren en -vrouwen rijker.

In april rondden vijfenveertig horeca- en recreatieondernemers uit Nunspeet, Epe, Heerde en Hattem de cursus af. Er waren excursies, workshops en lezingen. De cursisten bezochten diverse natuurgebieden, landgoederen, kastelen, wandelden langs grafheuvels en gingen naar streekmusea. Doel van de cursus is om gasten nóg beter tippen over de rijke natuur op de Veluwe en alle activiteiten in de omgeving. Daarnaast weten deelnemers wat de Veluwse natuur nodig heeft om in de toekomst robuust te blijven.

Het programma IVN Gastheer/-vrouw van het landschap wordt georganiseerd door IVN Gelderland in opdracht van Veluwe op 1, in nauwe samenwerking met de gemeenten Nunspeet, Epe, Hattem en Heerde en de provincie Gelderland. De netwerksamenwerking Veluwe op 1 ondersteunt de trainingen van IVN omdat deze sterk bijdragen aan de betrokkenheid van inwoners en ondernemers bij hun directe omgeving. Diverse (natuur)organisaties werkten mee aan het programma, waaronder de lokale VVV’s en Visits, IVN afdelingen, Geldersch Landschap en Kasteelen, Waterschap Vallei en Veluwe, Staatsbosbeheer, Bezoekerscentrum Nunspeet.

De ondernemers sluiten zich met het afronden van deze cursus aan bij een netwerk van ruim 2.400 recreatieondernemers in Nederland die ook de titel IVN-Gastheer/Gastvrouw van het landschap dragen. Deze ondernemers vertellen samen het verhaal van het landschap, bieden recreanten een sterke natuurbeleving en zetten zich in voor de natuur in hun omgeving.