Nunspeet wordt nóg meer een Poort van de Veluwe

23 september 2022 – Het Nunspeetse Veluwetransferium is al vele jaren een aantrekkelijk op- en overstappunt naar de Veluwe. Het gemeentebestuur van Nunspeet heeft besloten dat het gebied in de toekomst nóg meer een aantrekkelijke en gastvrije ontvangstlocatie voor de Veluwe wordt; vanaf hier kunnen vele soorten bezoekers de Veluwe op een duurzame manier bereiken. Dat is mede mogelijk door een subsidiebijdrage Regio Deal Veluwe van € 1.322.873 in de kosten de doorontwikkeling. 

In het door de gemeenteraad vastgestelde masterplan staat omschreven hoe het huidige transferium in het stationsgebied van Nunspeet aantrekkelijker gemaakt wordt voor de bezoekers van de Veluwe. Deze ontvangstlocatie vormt het vertrekpunt voor recreanten die de omliggende Veluwe op een duurzame/groene manier willen beleven en een belangrijk instrument in het bestemmingsmanagement van de Veluwe. Dat doet Nunspeet door een Veluwesfeer te creëren, het langzamere en snellere verkeer te scheiden en recreatieve voorzieningen aan te pakken. De upgrade is een onderdeel van de gebiedsontwikkeling van de Nunspeetse Stationsomgeving. Na aankomst in Nunspeet per auto of trein is het gemakkelijk en aantrekkelijk de prachtige Veluwe wandelend, fietsend of met e-vervoer te bezoeken.

 

Feestelijk moment
Vrijdag 23 maart vond er op de plek van het transferium een feestelijk moment plaats, waarbij de gemeente Nunspeet, de provincie Gelderland én Veluwe op 1 vierden dat met een bijdrage van de Regio Deal Veluwe het project van start kan gaan. Na een presentatie van het masterplan in het huidige bezoekerscentrum bracht het gezelschap een bezoekje aan het plateau bovenin de uitkijktoren, waar Staatsbosbeheer een toelichting gaf over het omliggende gebied. Gedeputeerde Peter van ’t Hoog en het Nunspeetse college van Burgemeester en Wethouders werden door een drone op de gevoelige plaats vastgelegd. Dat levert een mooi plaatje op!

Veluwe op 1
In het Nunspeetse masterplan Poort van de Veluwe komen een hoop ambities uit de VeluweAgenda 2030 bij elkaar. Er wordt rekening gehouden met recreatiezonering, het wordt een excellente ontvangstlocaties waar duurzame mobiliteit veel aandacht krijgt, het krijgt een Veluwse uitstraling als het bijvoorbeeld om bebording gaat en de diverse routenetwerken zijn vanaf hier voor de diverse gebruikers direct toegankelijk.

Regio Deal Veluwe
Dit initiatief vloeit voort uit de Regio Deal Veluwe. Daarmee ondersteunt het Rijk de regionale inspanningen en de specifieke opgaven van de Veluwe: het grootste aaneengesloten natuurgebied van het West-Europese laagland. De Regio Deal is een stevige financiële impuls voor de samenwerkende partners om de leefomgeving, de economie en de natuur op de Veluwe toekomstbestendig en veerkrachtig te maken. Overigens draagt bij elke Regio Deal de provincie evenveel geld bij als Den Haag.  In de komende periode zal het Masterplan verder worden uitgewerkt, naar verwachting zal in 2023 de uitvoering van de plannen starten.

Alles over het Masterplan Poort van de Veluwe Nunspeet leest u hier:  https://www.nunspeet.nl/over-nunspeet/plannen-en-projecten/poort-van-de-veluwe