Première film WOLF 29 januari in Pathé Ede

Mooi nieuws: de première van de film WOLF van Cees van Kempen vindt plaats op 29 januari 2022 in Pathé Ede. Zoals de filmmaker zelf zegt: ‘Elke keer als ik ging filmen op de Zuidwest-Veluwe, kwam ik langs deze grote bioscoop. Ik dacht: hoe mooi zou het zijn als de film daar in première zou gaan; vlakbij het leefgebied van de Veluwse wolven?’

De wolf is terug in Nederland. Zo’n zes jaar geleden raakte Cees van Kempen besmet met het ‘wolvenvirus’ en startte met het vastleggen van het leven van dit bijzondere dier, dat na 150 jaar weer zijn weg naar ons land heeft gevonden. Al die opnames resulteren in een film die vanaf 3 februari volgend jaar in de bioscopen te zien is. De première vindt plaats op 29 januari 2022 in Pathé in Ede. Net als een aantal andere partijen, droeg Veluwe op 1 bij aan de totstandkoming van deze film.

Het meest opzienbarende natuurverhaal van Nederland
Tijdens opnames voor andere documentaires, jaren geleden, ontdekte Cees van Kempen dat de wolf zijn weg naar de Nederlandse natuur had teruggevonden. Hij startte met opnames, eerst in Duitsland, later in Nederland. Ondersteund door verschillende partijen kon de filmmaker de afgelopen jaren tal van opnames maken van dit bijzondere, maar schuwe dier. Na vele uren in het veld en later achter de montagetafel, ligt er nu een unieke film. Matthijs van Nieuwkerk heeft de film ingesproken.

Maatschappelijk debat
De terugkeer van de wolf in Nederland is niet zonder gevolgen. Aan de ene kant is terugkeer van dit zoogdier een bewijs dat de natuurontwikkeling in Nederland op de goede weg is. Aan de andere kant is ons land dichtbevolkt en moeten we wennen aan de herintreding van zo’n groot roofdier. De gemeente Ede heeft aangegeven dat ze – naast dat men het een eer vindt dat de première in Ede plaatsvindt – een debat over de wolf nodig acht en wil faciliteren. Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) heeft daartoe initiatief genomen en bereid een ronde tafel gesprek voor, dat gepland is in het voorjaar van 2022 en dat beoogd tot een breed gedragen visie over de toekomst van de wolf in Nederland te komen.