Veluwe Remembers – Herinneringstoerisme

In 2019-2020 is het 75 jaar geleden dat de Veluwe, evenals de rest van Gelderland werd bevrijd van de bezetters. Vanwege dat kroonjaar wordt gewerkt aan een inspirerend en samenhangend programma voor bewoners en bezoekers onder de noemer Veluwe Remembers en dat is een onderdeel van het provinciale programma Gelderland Herdenkt. Er is een oproep gedaan om projecten aan te melden en daar is ruim op gereageerd. Die projecten moesten voor 1 april binnen zijn, indieners moeten ook snel weten waar zij aan toe zijn, zodat zij verder kunnen met de organisatie. Vanaf september start het kroonjaar al omdat 75 jaar geleden getracht werd via operatie Market Garden de brug over de Rijn te bevrijden zodat de geallieerden over een rij van bruggen konden doorstoten. Die andere bruggen werden bevrijd, bij Arnhem was de tegenstand te groot.

De poppyregeling voor kleinere projecten

Naast allerlei grote projecten willen we binnen Veluwe Remembers ook allerlei kleine initiatieven stimuleren. Bewoners, buurthuizen, scholen, bibliotheken, enzovoort die ideeën hebben voor een kleinschalig initiatief binnen de context van 75 jaar bevrijding van de Veluwe, worden opgeroepen om ideeën in te brengen via de zogenaamde ‘poppy-regeling’. De poppy (meervoud poppies in het Engels) is de klaproos die symbool staat voor het herdenken van oorlogsgeweld. Indieners kunnen dan een kleine financiële ondersteuning krijgen bij hun project én hun project gaat mee in de communicatiemiddelen die beschikbaar zijn: websites en apps houden bij welke evenementen waar en wanneer plaatsvinden. De uitnodiging geldt voor organisaties binnen de Veluwse gemeenten en daar horen de gemeenten uit de Airborneregio uiteraard bij.

Communicatie ‘Veluwe Remembers’

De grote en kleine projecten die spelen in de context van het regioprogramma Veluwe Remembers, zullen ook zelf aan de slag moeten met hun communicatie. Daarvoor hebben we een toolkit beschikbaar. Daar staan allerlei formats en suggesties in, ook geschikt voor professionele ontwerpers. De Toolkit is hieronder te downloaden…

Zorg ervoor dat de uitingen voor je project de uitstraling hebben van 'Veluwe Remembers'...

Samenvatting spelregels voor de poppyregeling

  • Vanaf maandag 20 mei kunnen aanvragen worden ingediend.
  • Aanmelden kan via de website https://www.arnhem.nl/stad_en_wijken/subsidies_organisaties
  • De regeling sluit op maandag 10 juni.
  • De maximale bijdrage die kan worden gevraagd is €750,-
  • De maximale subsidie is € 750,- onder voorbehoud van (50%) cofinanciering van de initiatiefnemer, de betrokken gemeente of derden. Cofinanciering kan ook bestaan uit geld, vrijwilligersuren, het beschikbare stellen van middelen of goederen.
  • Indien er meer aanvragen zijn dan er beschikbaar budget is, zal verdeling naar rato plaatsvinden. Het plafond voor de aanvragen tot en met 10 juni is €150.000,-.
  • Het subsidiebureau van Arnhem toetst en het college van burgemeester en wethouders beschikt op basis van eerdergenoemde voorwaarden.