Publiek betrekken bij natuurbranden

Wie deze zomer al wandelend of fietsend door het Veluwse Radio Kootwijk komt op een vrijdag of zaterdag kan een kijkje nemen in de watertoren. Staatsbosbeheer, beheerder van veel gebouwen om het oude zendgebouw, heeft de watertoren beschikbaar gesteld om deze in te richten als Natuurbrand Informatiepunt.

Deze zomer geeft de brandweer Noord- en Oost-Gelderland op die plek advies en informatie over natuurbrandpreventie. Bezoekers horen hier hoe zij brand kunnen voorkomen en wat zij moeten doen als er toch onverhoopt brand uitbreekt als zij zich in een natuurgebied bevinden. Uiteraard kan men er ook terecht met huis-tuin-en-keuken-vragen over brandveiligheid in en om de eigen woning. Voor mensen die zelf in de buurt van een natuurgebied wonen, zijn er tips om hun huis tegen een natuurbrand te beschermen. Het informatiepunt is geïnspireerd op de brandweer pop-up stores in winkelstraten. Zowel beroepsbrandweermedewerkers als brandweervrijwilligers zijn aanwezig om bezoekers informatie te geven.

De watertoren van Radio Kootwijk dient sinds de sluiting van het zendgebouw niet meer als opslag van koelwater. De brandweer kan het water uit de toren benutten voor extra watervoorziening bij het blussen van een grote natuurbrand. De watertoren staat in verbinding met brandkranen op het terrein.

Wanneer open?

  • Het informatiepunt is in de zomer van 2019 open in augustus en september.
  • Iedere vrijdag en zaterdag bij mooi weer van 11.00-15.00
  • Bij voldoende animo zijn we ook op andere dagen geopend.
  • Open Monumentendag in het weekend van 14 & 15 september.

Wat kan een bezoeker doen om een natuurbrand te voorkomen?

  • Rook liever niet in het natuurgebied. Doe je het toch, maak je sigaret dan zorgvuldig uit voordat je hem weggooit. Let op of er misschien een rookverbod geldt.
  • Gooi afval in de daarvoor bestemde afvalbakken. Als dat niet kan, neem het afval mee en gooi het thuis weg. Een stukje glas waar de zon op schijnt, kan namelijk brand veroorzaken.
  • Ga je barbecueën, maak je een kampvuur of heb je een vuurkorf aan staan? Houd je dan aan de regels die in het gebied gelden.
  • Let op waar je de auto neerzet. De katalysator, die vaak aan de onderkant zit, wordt erg heet. Als je de auto in droog, hoog gras wegzet, kan dat daardoor in brand vliegen.
  • Parkeer niet op bospaden; brandweervoertuigen moeten altijd vrij baan hebben.