Publiekscampagne moet toeristen bewust maken van zwijnenleed “Wilde zwijnen voeren? Dan teken je hun doodvonnis..”  

Een voorlichtingscampagne en een film van filmmaker Luc Enting moeten bezoekers van de Veluwe deze zomer bewust maken van een groeiend probleem: gevaarlijke situaties met wilde zwijnen door hun toedoen, met afschot als gevolg. Initiator van de campagne Carla Versluys: “Een steeds groter groep toeristen voert de zwijnen en tekent hiermee het doodvonnis van de dieren.”

Carla Versluys zag het jaarlijks terugkerend drama met lede ogen aan en besloot in actie te komen. Ze wist diverse partijen achter zich te scharen om samen met haar een publiekscampagne op te zetten. Zo kreeg ze ondersteuning van Veluwe-op-1, een netwerkorganisatie met onder andere natuurorganisaties, gemeenten en recreatieondernemers. Ook filmmaker Luc Enting, bekend van onder andere de film Wild, leverde een bijdrage aan de campagne en maakte een voorlichtingsfilm https://youtu.be/-FTGKwZ2JDo ter inleiding op een breed gedragen publiekscampagne, waarin niet alleen de gevolgen van het onwetende gedrag worden uitgelegd, maar ook ideeën worden aangedragen waarmee de dieren op een verantwoorde manier te beleven.

De natuur is geen kinderboerderij
Al jaren ontdekken toeristen op de Veluwe dat close encounters met wilde zwijnen te creëren zijn. De van nature schuwe dieren, altijd op zoek naar voedsel, laten zich maar al te graag naar plekken lokken waar ze door steeds meer mensen gevoerd worden. Dat levert ongewenste en zelfs gevaarlijke situaties voor mens en dier op. Lang nadat iedereen vertrokken is, komen de half tam gemaakte varkens weer terug en gaan op zoek naar het makkelijke voedsel. Zo worden ze een eenvoudige prooi voor stropers, komen op nietsvermoedende wandelaars af waarbij ze ook flink kunnen bijten en lopen soms gewoon naar aankomende auto’s toe, want daar zijn ze nu niet meer bang voor.

Gijs van Aardenne, Landelijk voorzitter Stichting Wildaanrijdingen Nederland: “Toeristen die wilde dieren voeren op en langs wegen veroorzaken jaarlijks veel dierenleed en gevaarlijke situaties. Vaak zonder dat zij dit beseffen. Wilde dieren moeten ‘wild’ blijven. Zodra het natuurlijke gedrag verdwijnt leidt dat tot problemen en veelal de dood. Op de Veluwe sneuvelen hierdoor nu jaarlijks tientallen wilde zwijnen. Bij aanrijdingen zijn ze dan meestal niet direct dood en vluchten het bos in om op een stil plekje ellendig en pijnlijk dood te gaan.”

De tuinmannen van het bos
Door het voeren worden de dieren van hun natuurlijke schuwheid beroofd. Dat is het ergste wat je hen kan aandoen en is nooit meer terug te draaien. Boswachters noemen zwijnen vaak de tuinmannen van het bos. Op zoek naar natuurlijk voedsel creëren ze met hun wroetgedrag open plekken waardoor nieuwe begroeiing een kans krijgt, wat de biodiversiteit ten goede komt. Zo heeft alles een eigen noodzakelijke plek in de ecologische cirkel. Door het voeren raken deze dieren niet alleen hun schuwheid wat hun bescherming is kwijt, maar ook hun natuurlijke rol wordt uitgeschakeld. Ecoloog Hugh Jansman Environmental research Wageningen: “Mensen zijn behoorlijk vervreemd geraakt van de natuur. Ze hebben geen flauw idee meer hoe daar verantwoord mee om te gaan. Alles moet aaibaar zijn maar ‘a fed animal is a dead animal’. Dat geldt over de hele wereld, hier ook. Deze dieren wacht de kogel.”

Kijk hier de film https://youtu.be/-FTGKwZ2JDo

Voor meer informatie kun je contact opnemen met woordvoerder en pr-adviseur Lideweij Bosman, 06-28611302 of l.bosman@veluweop1.nl 

Help je mee? Je kunt het persbericht downloaden en binnen je eigen communicatiekanalen versturen:  PERSBERICHT LANCERING CAMPAGNE WILDE ZWIJNEN