Putten aan de glasvezel

De Puttense wethouder Roelof Koekoek trapt af

Ruime belangstelling was er voor de informatiebijeenkomsten over glasvezel in het deel ‘Vallei en Veluwe Midden’. Het buitengebied van Barneveld, Nijkerk, Putten en een deel van Apeldoorn krijgt de gelegenheid om mee te doen. Daarvoor moeten minstens 2200 huishoudens gaan deelnemen in dit gebied en daarom waren er vier avonden gepland.

Zoals bijvoorbeeld die in De Aker te Putten op 31 januari. Ruime zaal met veel stoelen en toch stonden er nog wat mensen achteraan. ‘Volle bak’ heet dat, er was veel belangstelling voor de informatie. “Houd uw vragen nog even vast tot het einde, misschien zit het antwoord al in een van de presentaties!”

Naast de directeur van Glasvezel buitenaf, Piet Grootenboer, en de voorzitter van Breedband Noord-Veluwe, Jules van der Weerd, opende de wethouder van Putten, de heer Roelof Koekoek deze avond. Koekoek: “Wij staan als overheid te popelen om een voorziening als glasvezel aan te bieden aan onze bewoners en bedrijven, maar we mogen er geen euro aan uitgeven. Er is afgesproken dat deze vorm van infrastructuur wordt overgelaten aan de markt en dan moet je als gemeente aan de zijlijn staan. Wat we wel kunnen en ook graag doen is helpen waar kan. Bijvoorbeeld door hier aanwezig te zijn, vragen te beantwoorden en optimaal mee te werken bij vergunningverlening als er gegraven gaat worden. Maar eerst bent u aan zet!”

De avond in Putten was de derde die week die Glasvezel buitenaf organiseerde. Op maandag in Nijkerk, op dinsdag in Zwartebroek, op woensdag Putten en op donderdag Uddel. De sprekers kenden het verhaal dan ook goed en er bleven aan het einde inderdaad niet veel vragen meer over. Na afloop was er gelegenheid om langs de tafels van de dienstaanbieders te lopen. Zij leveren een pakket met internet, telefoon en televisie afhankelijk van de wensen en wie intekent bij één van de aanbieders, geeft direct aan mee te doen in de ‘vraagbundeling’. Piet Grootenboer: “In alle gebieden is de vraagbundeling succesvol geweest, soms met de hakken over de sloot… En steeds zien we dat we te maken hebben met late beslissers. De deadline is 3 april en als de 50% niet wordt gehaald, gaat het voor dit hele gebied niet door…”

De essentie van de avond op één sheet…

De dame die de avond voorzat vroeg de zaal tegen het einde van het programma: wie er al wist dat hij mee ging doen. Dat leverde al veel vingers op. Of het er voldoende zullen worden, blijft spannend. In het gebied zijn zogenaamde ‘ambassadeurs’ actief die probeert goede informatie te geven in de eigen buurt zodat mensen een weloverwogen keuze kunnen maken.

Voor de recreatiebedrijven in Vallei en Veluwe Midden is op maandag 5 februari een aparte avond georganiseerd omdat daar specifieke vragen leveren. Sommige parken kunnen uit de voeten met één grote aansluiting zodat zij zelf de verbindingen op het park regelen, op sommige parken is ieder afzonderlijk huisje een potentiële klant. De ondernemers kunnen kiezen uit zakelijke aansluitingen met veel extra voorzieningen of uit een meer consumentgerichte aansluiting. Aan de informatievoorziening ligt het niet: de keuze is aan publiek en ondernemers.