Scholieren maken erfgoed beleefbaar…

Milo Helmes en Lian Grafhorst leggen Marlies uit wat ze hebben gedaan om tot de routes te komen.
Beleven en laten beleven. Dat is het doel van het project ‘Veluws Erfgoed Beleven’ dat op 17 maart opnieuw een brede bijeenkomst had georganiseerd. De ontmoeting vond plaats op een toepasselijke plaats: erfgoed in hergebruik. De Johan Willem Frisokazerne in Ede is al enige tijd niet meer in gebruik als kazerne maar als nationaal trainingscentrum voor muziek, dans en theater het Akoesticum. Naast korte presentaties over de voortgang van het project was er muziek, een quiz en een levendige historische voordracht, maar het hoogtepunt was toch wel de presentatie van fietsroutes die door scholieren waren uitgedacht en opgezet.
Twee groepen van het Pallas Athene College uit Ede hebben gezamenlijk vier fietsroutes samengesteld. Daarbij gebruikten zij het materiaal dat was verzameld binnen het project ‘Veluws Erfgoed Beleven’. Zo gaat één fietstocht langs de plekken waar gevochten is tijdens de slag om Arnhem. Presentator Marlies Claasen vroeg de scholieren naar hun ervaringen en of ze er iets van mee hebben gepikt…

Marlies in gesprek met de wethouders Willemien Vreugdenhil (Ede) en Nathan Stukker (Apeldoorn)
Aan het einde van de bijeenkomst was de symbolische overdracht aan Liesbeth Tonckens van Erfgoed Gelderland door de wethouders van de twee gemeenten die het voortouw hebben genomen: Willemien Vreugdenhil van de gemeente Ede en Nathan Stukker van de gemeente Apeldoorn.
De basis voor het werk ligt bij de gemeentelijke cultuurhistorici Charlotte Peen (Ede) en Masja Parlevliet (Apeldoorn). Zij kunnen het best antwoord geven op de vraag: waar staat het project nu? Charlotte: “Er zijn twee websites actief: Veluws Erfgoed Beleven en Veluwe op de kaart. Daar zijn ongeveer 185 ingangen van gevuld en dat kunnen er alleen maar meer worden.”

Kiezen tussen groen en rood tijdens de quiz…
Masja: “Qua organisatie en beheer wordt het project overgedragen aan Erfgoed Gelderland, maar qua inzet roepen we nog steeds alle Veluwse cultuurhistorici en erfgoedbewakers op om inhoudelijke bijdragen te leveren. Er ligt een schat aan bezienswaardigheden en wetenswaardigheden op de Veluwe, laten we die gezamenlijk ontsluiten en ervoor zorgen dat er een breed publiek naar komt kijken.”