Sterk merk, maar het mag een beetje vrolijker

“Wij willen op de Veluwe niet de restanten van Amsterdam. Wij hebben geen behoefte aan Engelse jongeren die een vrijgezellenavond houden. Die geven wel veel ‘over’ maar niet veel ‘uit’.” Herre Dijkema wil serieus omgaan met de Veluwe als vakantiebestemming en de kracht halen uit de Veluwe zelf. Die kracht is er volop. Telkens weer wordt aangetoond dat de Veluwe bij heel veel Nederlanders heel positief in de gedachten zit. “De Veluwe is een sterk merk, maar dat was V&D ook… Mensen moeten hun positieve gevoel ook omzetten in een daad. Ze moeten naar ons toekomen en geld uitgeven aan al het fraais wat wij hebben te bieden.”

Herre Dijkema was de derde spreker op het VeluweCongres, na Dolly Verhoeven en Seger baron van Voorst tot Voorst, was het aan de directeur van VisitVeluwe om wat dieper in te gaan op de merkkracht van de Veluwe. Onderzoeksbureau Hendrik Beerda is in opdracht van VisitVeluwe aan de slag gegaan met Veluwe als merk ten opzichte van andere veelbezochte gebieden in Nederland. Zo scoort de Veluwe als beste gebied waar het gaat om ‘bezoekintentie’, gevolgd door de Randstad en Zuid-Limburg. Als het gaat om binding met het gebied zeggen de meer dan 12.000 proefpersonen dat die van de Randstad iets groter is, daarna direct gevolgd door de Veluwe.

Beerda heeft ook uitgezocht wat de ‘persoonlijkheidskenmerken’ zijn van de Veluwe en komt daarvoor met een top tien, waarvan de top drie luidt: 1. Uniek, 2. Sympathiek en 3. Actief. Die kenmerken worden afgezet tegen de aspecten die mensen in een gebied zoeken om ook daadwerkelijk er heen te gaan, de zogenaamde ‘brand drivers’. Daar zijn uniek, sympathiek en actief ook hele belangrijke aspecten voor. ‘Opgewerkt’ en ‘creatief’ moet je ook zijn als gebied om mensen te trekken en die aspecten zijn zeker aanwezig op de Veluwe, maar staan lager in de rangorde. En daar zit dan de mogelijkheid om je te ontwikkelen als regio, aldus Herre, laten we samen uitstralen dat we vrolijker zijn dan het lijkt en dat we barsten van de creativiteit.

En voor de aanbevelingen van Herre kijken we gewoon mee met zijn laatste sheet!