Succesvol en inspirerend Veluwecongres 2021

Donderdag 11 maart vond het Veluwecongres 2021 plaats. Het congres is dé jaarlijkse ontmoetingsplek voor de Veluwe. Alle opgaves, belangen en expertises komen er bij elkaar. Dit jaar vond het congres online plaats. Ruim 240 deelnemers volgden het plenaire gedeelte met keynote spreker Ignace Schops en het discussiepanel met VeluweAlliantievoorzitter Willem Bijleveld, gedeputeerde Peter van ’t Hoog en VisitVeluwedirecteur Herre Dijkema. Vervolgens verdeelden deelnemers zich over 14 verschillende workshops zoals Duurzame Mobiliteit en Ontvangstlocaties, Innovatief ondernemen in Coronatijd, het Vakantiepark van de Toekomst, Biodiversiteit, Recreatiezonering en nog veel meer.

Herstel
Het thema van deze editie van het Veluwecongres was herstel. Herstel van de natuur, maar ook van de economie. In 2020 waren er 25 % minder overnachtingen op de Veluwe. Een aantal ondernemers vertelde welke innovatieve keuzes zij maakten, waardoor de Coronacrisis hen juist iets opleverde. Herre Dijkema zegt daarover: ‘Ik heb veel positiviteit, creativiteit en samenwerkingsgerichtheid gehoord op het congres. En dat is mooi, want die hebben we hard nodig om het herstel in te kunnen zetten. Zowel het herstel van de natuur als het herstel van de toeristische sector. Een sterke toeristische sector draagt niet alleen bij aan de economie, maar ook aan de natuurkwaliteit, de werkgelegenheid en leefbaarheid. Ondernemers op de Veluwe zijn zich, net als alle anderen, zeer bewust van de unieke omgeving waar ze in werken en willen samen met anderen werken aan de instandhouding ervan.’

Besef
Ignace Schops, natuur- en milieubeschermer en onder andere voorzitter van de Raad van Europarc Federation, het Europees netwerk voor natuurlijk en cultureel erfgoed nam de deelnemers mee in zijn inspirerende presentatie over de noodzaak van natuurbescherming. Hij was onder de indruk van de samenwerking op de Veluwe en complimenteerde Veluweop1 daarmee. Zijn advies was ook om die samenwerking uit te breiden naar andere Europese natuurgebieden, zodat zij kunnen leren over de Veluwse aanpak en andersom: de Veluwe over de opgaven in andere landen.

Verbinden!
Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten, nam een videoboodschap op voor de congresdeelnemers. Zij benadrukte de verbinding te blijven zoeken, op de Veluwe, maar ook met Den Haag.

Geslaagd
Veluweop1- en Allieantievoorzitter Willem Bijleveld zegt over het congres: ‘Ik denk dat het maximaal geslaagd is. Het besef dat we met elkaar naar de toekomst moeten kijken is er. We staan voor écht lastige opgaven. Tijdens dit congres kwam ook weer sterk naar voren dat we die opgaven sámen op moeten pakken: inwoners, bedrijfsleven en overheden. Gelukkig gebeurt er al veel in die samenwerking op de Veluwe. Laten we daarmee doorgaan! Ik hoop dat het congres mensen nieuwe inzichten, inspiratie en contacten bracht. Of dat deelnemers juist bevestigd werden in hun aanpak of zienswijze en vol goede moed de ingeslagen weg vervolgen.’

Het Veluwecongres 2022 vindt plaats op donderdag 10 maart 2022.