Tada! Ze is er: de complete landschapsbiografie van de Veluwe

Vrijdagmorgen 3 september reikten we de eerste drie exemplaren van de Landschapsbiografie Veluwe uit. Midden op de Veluwe, in het fraaie Aardhuis in Hoog Soeren, ontvingen Commissaris van de Koning John Berends, lerares Lucelle Deneer en VeluweAlliantievoorzitter Willem Bijleveld de eerste, vers van de drukpers gerolde boeken.

Auteurs Jan Neefjes en Hans Bleumink stelden de biografie samen. Het werk belicht de unieke ontwikkeling van het landschap van de Veluwe en het toont voor het eerst de bijzondere historische en landschappelijke samenhang van het Veluwemassief met de randgebieden van de IJsselvallei, de Gelderse Vallei, de oude Zuiderzeekust en de Veluwezoom.

Deze biografie neemt ons mee vanaf de prehistorie, toen het Veluwemassief het dichtst bevolkte gebied van Nederland was (of, zoals de schrijvers het verwoorden: de Veluwe was ‘de Randstad van de prehistorie’), naar de Middeleeuwen, toen de bodem uitgeput was door het intensieve gebruik door boeren. Het was nauwelijks bewoond en heide, zandverstuivingen en bossen kregen de ruimte. In de zeventiende eeuw waren deze woeste gronden voor de Europese adel verreweg de beste jachtgebieden. Anno 2021 koesteren we de Veluwe om zijn waardevolle natuur, waar we rust, ontspanning en inspiratie kunnen vinden. Het is ons grootste aaneengesloten natuurgebied op land.

Het boek is een must voor de Veluwenaar en voor al die mensen die de Veluwe graag bezoeken. Het boek is te bestellen bij Uitgeverij Blauwdruk en binnenkort ook verkrijgbaar in verschillende boekhandels op de Veluwe.

Op de foto hierboven zien we (tweede van links) Lucelle Deneer. Zij is maatschappijlerares en woont en werkt op de Veluwe. Zij schreef het nawoord voor het boek. Rechts naast haar staat John Berends, Commissaris van de Koning voor de provincie Gelderland. Hij schreef het voorwoord.

Auteur Jan Neefjes maakt, met het benoemen van enkele cruciale gebeurtenissen uit de geschiedenis van de Veluwe, de aanwezigen nieuwsgierig naar de inhoud van het boek.