Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen lanceert nationaal post-coronaplan

Hoe gaat de rest van 2020 en begin 2021 eruit zien voor de toeristische sector? Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen presenteerde deze week vier scenario’s die hier uitgebreid op ingaan. Directeur Herre Dijkema: “We bieden ondernemers, gemeenten en andere organisaties in de sector handvatten om zich voor te bereiden op het toerisme in en na de coronacrisis.”

Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen werkte de afgelopen tijd – met behulp van verschillende experts – aan het plan. Daaruit rolde een viertal mogelijke scenario’s van afschaling van de maatregelen, de waarschijnlijke reactie van consumenten daarop en de wijze waarop je als ondernemer of gemeente daarmee om zou kunnen gaan. “Iedereen ziet en weet dat het toerisme zwaar te lijden heeft onder de huidige maatregelen. Deze scenario’s laten zien hoe consumenten kunnen reageren op de verschillende scenario’s, maar bieden ook een perspectief op de toekomst en geven de sector inzicht op de effecten daarvan”, aldus Dijkema.

In het kort de scenario’s 
* In het eerste scenario volgen we de te verwachten lijn waarbij de maatregelen vanaf mei 2020 langzaam afgebouwd worden.
* In het tweede scenario verwachten we dat de maatregelen in stand blijven tot begin 2021.
* En in het derde scenario zelfs tot in de loop van 2021.
* In het vierde scenario verwachten we dat de maatregelen worden afgebouwd, maar dat het door een nieuwe opleving van het virus in het najaar van 2020 noodzakelijk is om de maatregelen weer aan te scherpen: adaptief afschalen en opschalen.

Het plan en de scenario’s werden op 28 april door directeur Herre Dijkema en Rick van Zadelhoff tijdens een webinar toegelicht. Ook gingen zij in op de economische impact, het vrijetijdsgedrag aan de hand van leefstijlen, binnenlandse en buitenlandse vakanties en de impact van de 1,5-metereconomie. De opname is hier terug te luisteren.

Lees hier alles over de scenario’s.