Veluwe aan de vezel: internet nadert

Foto ondertekening convenant Glasvezel buitengebieden Noord- en Oost-Veluwe klein

Elf Veluwse gemeenten tekenen convenant voor glasvezel in het buitengebied

De komende jaren wordt een belangrijke stap gezet voor de digitale bereikbaarheid op de Veluwe. Investeringsmaatschappij CIF (Communication Infrastructure Fund) werpt zich op als de partij die, samen met gemeenten, aan de slag gaat om 40.000 aansluitingen op het glasvezelnet te realiseren. Op 22 juni tekenden elf gemeenten een convenant hierover en intussen worden gesprekken gevoerd met vijf andere Veluwse gemeenten over vergelijkbare afspraken.

Minstens de helft

De betrokken gemeenten maken met CIF afspraken over vergunningen, leges en graafdieptes. Het gebied is ingedeeld in deelgebieden van zo’n 3000 huishoudens. Er wordt in 2016 nog gestart met de inschrijfperiode in het eerste deelgebied. Het doel is dat de aanleg eind 2018 in de elf gemeenten is afgerond.
Voorwaarde om daadwerkelijk te kunnen starten met de aanleg is wel dat minimaal 50% van de inwoners in het buitengebied meedoet en een abonnement neemt bij een van de betrokken aanbieders. Vanwege de hogere kosten voor de aanleg betalen de huishoudens, naast hun abonnement een vastrechtvergoeding van € 9,95 per maand.

Urgentie bij recreatiesector

Samen met CIF en de Recron onderzoekt het Sprintteam welke stappen nodig zijn om de Veluwse recreatiebedrijven binnen afzienbare tijd aan een goede digitale bereikbaarheid te helpen. En vragenronde langs deze bedrijven moet duidelijk maken waar de grootste witte vlekken liggen zodat CIF dat aspect kan meenemen in de overwegingen bij de planning voor de uitrol. Vakantiegangers wegen bij het boeken van een bestemming al mee waarop zij kunnen rekenen qua wifi. Dat maakt dit onderwerp zeer urgent voor de recreatiesector op de Veluwe.

De gemeenten die nu meedoen met CIF zijn zeven Noord-Veluwse gemeenten Elburg, Ermelo, Hattem, Heerde, Nunspeet, Oldebroek en Putten, aangevuld met Apeldoorn, Brummen, Epe en Voorst. Harderwijk doet niet mee omdat deze gemeente al afspraken heeft met een andere partij over digitale ontsluiting.
CIF is bezig om vergelijkbare afspraken te maken in het westen van de Veluwe met Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel en Wageningen.