Veluwe groeit naar 1

Er ligt een persbericht van VisitVeluwe en de provincie Gelderland over de beschikbare kerncijfers voor het toerisme op de Veluwe. Die cijfers geven een positieve blik op de inspanningen om de Veluwe op 1 te krijgen, dus laten we wat fragmenten citeren. Wie het hele boekje wil lezen, kan terecht op de partnersite van VisitVeluwe.

Monitor

VisitVeluwe heeft deze week tezamen met Bureau Economisch Onderzoek van de provincie Gelderland de monitor ‘Kerncijfers Toerisme Veluwe’ gepresenteerd aan de Veluwse gemeenten. De monitor bundelt de resultaten van diverse onderzoeken als NBTC-NIPO Research, Respons, CBS en NBTC Holland Marketing en voorziet in een grote behoefte aan kerncijfers van de Veluwe bij publieke en private sector in deze regio.

Veluwe groeit

kerncijfers-veluwe-2016De monitor toont dat Gelderland van alle provincies nog altijd op de eerste plek staat als het gaat om het aantal binnenlandse vakanties. De Veluwe (inclusief de Veluwezoom) staat op een tweede plaats qua populairste toeristenregio. Op nummer 1 staan de Noordzeebadplaatsen, al loopt de achterstand van de Veluwe daarop aanzienlijk terug. De groei van de toeristische binnenlandse vakanties op de Veluwe deed zich met name voor bij middellange vakanties van 5-8 dagen. Bij de korte en lange vakanties was er eveneens sprake van een toename. De Nederlandse vakantieganger op de Veluwe overnacht daarbij vooral in een bungalow.

Wandelen op de Veluwe

De meest ondernomen activiteiten van Nederlandse verblijfstoeristen op de Veluwe zijn het maken van een wandeling (19%), uit eten gaan (17%) en een bezoek brengen aan een natuurgebied (12%). Tijdens toeristische vakanties werd er in 2015 ruim € 270 miljoen besteed. Meerdaagse binnenlandse zakenreizen vertegenwoordigden in 2013 een economische waarde van € 64 miljoen.

Buitenlands bezoek

herkomst-buitenlandse-gasten-2016De kerncijfers van buitenlandse gasten laten zien dat het aantal Duitse (+23%), Belgische (+19%) en Britse (+7%) bezoekers (vakantiegangers en zakelijke bezoekers) naar Gelderland in 2015 is toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar. Daarnaast nam het aantal Amerikaanse bezoekers met 29% meer dan gemiddeld toe.

Werken aan Veluws werk

De werkgelegenheid in de vrijetijdseconomie op de Veluwe is de afgelopen tien jaren met 2.850 arbeidsplaatsen toegenomen. Het aandeel in de totale werkgelegenheid nam toe van 5,7% naar 6,2%. In totaliteit zijn er in de vrijetijdseconomie op de Veluwe bijna 21.700 mensen werkzaam. De horeca en logiesverstrekking nemen ruim tweederde van de toeristisch recreatieve werkgelegenheid voor hun rekening.