Veluwe Verbindt. Het congres van 27 maart…

King Kong op de Veluwe?

Kan dat? Een Veluwecongres in moderne rode architectuur tegen een drukke A12? Geen probleem, het prachtige Cinemec-bioscopencomplex in Ede bleek een prima locatie voor het congres van 27 maart en de bioscooplocatie was ook niet zomaar gekozen: de Veluwefilm is in aantocht! Onder de titel ‘Veluwe Verbindt’ was een programma gemaakt waarmee de verbinding werd gezocht tussen ondernemers op de Veluwe, natuurbeheerders en de betrokkenen vanuit de overheid. De Veluwe-op-1 gaat vooral over samenwerken…

De middag startte met workshops en speciale bijeenkomsten rond thema’s en eindigde in de grote filmzaal waar o.a. een smaakmaker, de teaser, werd vertoond van de Veluwefilm die in het najaar in première gaat. Gespreksleider was Bas Steman, één van de programmamakers van Omroep Gelderland betrokken bij toeristische programma’s. Er was veel belangstelling en er werd na afloop nog volop genetwerkt: de Veluwe Verbindt en dan is het goed dat je elkaar soms weer even tegenkomt.

Goed bezocht werd de workshop rond de Duitse toerist. Hoe zorg je ervoor dat deze zich daadwerkelijk thuis voelt op de Veluwe en in de eigen vriendenkring reclame maakt voor het verblijf? Wat zoeken Duitsers tijdens hun vakantie? Wat vinden ze belangrijk en waar hebben ze een hekel aan? Slordig taalgebruik werd aangegeven, dus aandacht voor goede Duitstalige teksten blijft van belang.

Roelof Siepel vertelt over de vele nieuwe fietsknooppunten

Verder waren er themabijeenkomsten over Veluws Erfgoed Beleven, het Fietsknoop­puntennetwerk, het aantrekken van de zakelijke markt en een over Natuur beleven op de Veluwe. Sommige partijen maakten van het congres gebruik om hun reguliere overleg om het congres te houden.

De gezamenlijke bijeenkomst in de grote filmzaal werd geopend door Gelderse gedeputeerde Bea Schouten, Ede’s wethouder voor Recreatie & Toerisme Willemien Vreugdenhil en de rentmeester van Kroondomein Het Loo Arno Willems. Er is optimisme over de manier waarop er op veel vlakken wordt samengewerkt. Een aspect wat veelvuldig werd benoemd is het zoeken naar de balans tussen economie (meer toeristen) en ecologie (zuinig op de natuur). Dat aspect werd ook benoemd door programmamanager Floris Gerritsen. Hij vertelde over de positieve ontvangst van de VeluweAgenda en de aanvullingen die men wenselijk vindt en daar hoort bij dat er goed moet worden gekeken naar het aspect van de ‘zonering’: niet alles overal.

VisitVeluwe heeft een nieuwe directeur en zo werd Herre Dijkema voorgesteld. Bastiaan Overeem en Angelique Vermeulen van NBTC Holland Marketing vertelden over de verkiezing van het ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’ en hoe de Veluwe samen met de andere winnaars oploopt om het gebied sterker weg te zetten in de marketing.

De filmmakers sloten de bijeenkomst af. Producent Paul Voorthuysen en filmer Luc Enting toonden een korte aankondiging van de Wilde Veluwe, een natuurfilm waar vier dieren worden gevolgd gedurende een periode. De Veluwse vier zijn het edelhert, het zwijn, de vos en de buizerd. In het najaar is de landelijke première en iedereen werd uitgenodigd om vooral mee te denken over arrangementen die te maken zijn rond de film omdat de verwachting is dat het bezoekers, zeker uit Nederland, aantrekt om zelf op de Veluwe te komen kijken… Volop kansen voor Veluwe-op-1: aandacht voor de natuur en meer bezoekers.