VeluweCongres 2018 was een ‘heerlickheijdt’…

De zalen zaten vol! En dat terwijl buiten de Heerlickheijdt van Ermelo het weer zich van zijn beste kant liet zien. Het VeluweCongres 2018 op 19 april werd goed bezocht. Er was dan ook veel te beleven: deelsessies over specifieke onderwerpen, een plenaire sessie met drie sprekers over uiteenlopende onderwerpen en ook nog eens een informatiemarkt met o.a. de prijswinnaars van de Veluwe prijsvraag.

Foto: Joost Ooijman

Het VeluweCongres, georganiseerd vanuit zowel de VeluweAlliantie als VisitVeluwe, was toe aan zijn derde editie. Na Arnhem en Ede was nu het noorden van de Veluwe aan de beurt… Dagvoorzitter deze keer was Marlies Claasen.

Voorzitter VeluweAlliantie

Willem Bijleveld (rechts) krijgt de voorzittershamer overhandigd van Mark Sandmann (links). Dagvoorzitter Marlies Claasen begeleidt het proces. Foto: Joost Ooijman

Op 15 februari jl. werd de Samenwerkingsovereenkomst getekend tussen alle partners op de Veluwe. De samenwerking is daarmee geformaliseerd. Het enige waar het de Veluwe nog aan ontbrak was een onafhankelijke voorzitter. Vice-voorzitter Mark Sandmann gaf aan dat die nu was gevonden in de persoon van Willem Bijleveld, nu nog even directeur van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Willem Bijleveld gaf aan deze taak graag op te pakken en samen met de partijen op de Veluwe verder te werken aan de doelstellingen in de VeluweAgenda.

Het beste advies van de Jongeren Adviesbureaus

Het winnende team van de Jacobus Fruytierschool uit Uddel. Foto: Joost Ooijman.

Vanaf februari is door ongeveer 550 scholieren gewerkt aan adviezen om de Veluwe te versterken. De tien beste ideeën werden aan het begin van de congresmiddag beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van gedeputeerde Bea Schouten. Deze uitverkoren Jongeren Adviesbureaus moesten kort hun idee ‘pitchen’ voor de jury. Tijdens het plenaire deel werd de winnaar bekend gemaakt: vier jonge meiden van de Jacobus Fruytierschool uit Uddel. Zij mogen op safari met een boswachter in een jeep over Park de Hoge Veluwe.

De jury aan het werk. V.l.n.r.: Bea Schouten, Herre Dijkema, René Zweers, Joline de Weerdt en Floris Gerritsen.

De diepte in tijdens de deelsessies

Tijdens de deelsessies aan het begin van de middag, was er gelegenheid om specifieke onderwerpen uit te diepen. Zoals bijvoorbeeld:

Workshop over wat het kwaliteitsteam Vitale Vakantieparken kan betekenen voor recreatieondernemers. Foto: Joost Ooijman

 • Internationaal toerisme
 • Vieren van de vrijheid in 2019 en 2020
 • Vitale Vakantieparken
 • Betaalbaarheid recreatieve infrastructuur
 • Toeristische platforms Veluwe

Wie interesse heeft in de verschillende presentaties van het VeluweCongres kan terecht op de website van VisitVeluwe.

De informatiemarkt

Informatie inwinnen over Evert, het grote vakantie doe boek.

Tussen de onderdelen door konden de bezoekers terecht op de informatiemarkt. Onder het genot van een drankje en (Veluwse) hapjes ging men in gesprek met de verschillende ‘kraamhouders’:

 • De Nieuwe Veluwe. Tijdschrift over Veluwse ontwikkelingen.
 • Veluwefonds schenkt Veluws bronwater
 • Go Veluwe!
 • Sterren van de Veluwe
 • Vijftig dingen die je voor je 12e op de Veluwe gedaan moet hebben
 • De beleef de Veluwe rugzak
 • Evert. Het Groot Veluwe Vakantiedoeboek.