Veluwse veelzijdigheid in een eigentijds magazine

cover-nieuwe-veluwe-2016Als het er niet was, zou het uitgevonden moeten worden: een tijdschrift over de hele Veluwe en dan ook met de veelzijdigheid van de Veluwe. In december verscheen opnieuw een editie. Zoals het colofon meldt: ‘Nieuwe Veluwe is voor alle mensen die houden van de Veluwe en meer willen weten over het gebied: natuur, landschap, cultuur(historie) en kunst’.

Viermaal per jaar een brede blik op wat er zoal gebeurt op en om de Veluwe. Een greep uit de artikelen van de laatste edities:

  • de terugkeer van de wisent
  • bijzondere natuur de Empese en Tondese heide
  • exposities Sonsbeek 2016, de Gelderland Biënnale, landschapschilder J.W. Bilders
  • een fietstocht langs de natte randen van de Veluwe
  • briefwisseling tussen Jan Siebelink en John Jansen van Galen
  • de Veluwe door de ogen van twee jonge Syrische vluchtelingen
  • windmolens en natuur begraven op de Veluwe: de meningen op een rij
  • visies als: sporters hebben een taak bij het versterken van de natuur
  • kijkjes bij regionale voedselproducenten

In de komende editie komen bijvoorbeeld artikelen over het vrijwilligerswerk van bekenwerkgroepen, het innovatieve ondernemerschap van de Aspergeboerderij, de bijzondere bijen en graafwespen op het Hulshorsterzand en het beheerplan Natura 2000 wordt uitgelegd zodat iedereen het kan begrijpen.

De Veluwe koesteren voor een duurzame toekomst

Hoofdredacteur Ria Dubbeldam over de intenties van Nieuwe Veluwe: “We willen overbrengen hoe fantastisch de Veluwe is, dat het gebied meer aandacht verdient, dat we de natuur- en culturele waarden moeten koesteren. Wij willen precies wat de VeluweAgenda beoogt, namelijk bescherming van natuur, landschap en erfgoed: het stamkapitaal. Alleen met de goede bescherming heeft de Veluwe een duurzame toekomst, waar bewoners hun inkomen kunnen verdienen en mensen blijvend kunnen genieten.

Projectleider Floris Gerritsen van het Sprintteam Gebiedsopgave Veluwe roemde tijdens de presentatie van de VeluweAgenda in Burgers’ Zoo de honderden initiatieven voor een duurzamer Veluwe, maar constateerde ook het gebrek aan samenhang. Nieuwe Veluwe wil een bijdrage leveren aan het versterken van de samenhang door kennis, ervaringen en meningen te delen. Via het tijdschrift zijn al diverse organisaties met elkaar in contact gekomen en zijn er gezamenlijke initiatieven ontstaan.”

Rol als verbinder versterken

Het uitgeven van een tijdschrift is gewoonlijk een commerciële activiteit, maar bij Nieuwe Veluwe is het idealisme groter dan het verdienmodel. Zelfs bekende publicisten als Jan Siebelink en John Jansen van Galen leveren om niet een bijdrage uit liefde voor de Veluwe en voor het tijdschrift. Het blad kan nog wel wat abonnees gebruiken. Dubbeldam: “Maar vooral vinden we het belangrijk om onze bekendheid op en rondom de Veluwe te vergroten. Alleen dan kunnen we onze rol als verbinder waarmaken. Daarom zijn we blij met acties zoals de gemeente Wageningen die alle raadsleden een jaar lang een abonnement geeft. “

Meer informatie over Nieuwe Veluwe staat op de eigen website en op de Facebookpagina.