Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe

Voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe gelden vanaf 1 januari 2025 vrijwillige vignetten. Een voorstel hiervoor is op 15 maart door de VeluweAlliantie aangenomen. Na twee jaar wordt bekeken of de vignetten geslaagd zijn en of er een vervolg komt.

De Veluwe biedt een prachtige beleving voor mountainbiken en paardrijden. Dit is mogelijk door een uitgebreid netwerk aan paden, routes en andere voorzieningen. Er zijn al lange tijd zorgen over het kunnen blijven onderhouden hiervan, omdat het voor terreineigenaren steeds moeilijker is om het beheer te betalen. Per 1 januari 2025 wordt daarom een bijdrage gevraagd via vrijwillige vignetten.

De vignetten zijn een initiatief van de VeluweAlliantie. In de VeluweAlliantie werken ruim veertig partijen samen, waaronder de provincie, de gemeenten, de terreineigenaren en het toeristisch-recreatief bedrijfsleven. Het is voor al die partijen belangrijk dat de Veluwe voldoende aanbod blijft bieden om te kunnen recreëren. Wanneer er geen onderhoud meer kan plaatsvinden, zullen paden en routes afgesloten worden.

De VeluweAlliantie gaat een commissie met stakeholders (inclusief gebruikers) instellen om op de vignetten toe te zien. Deze commissie organiseert tweemaal per jaar een brede bijeenkomst voor alle stakeholders. Dan wordt samen bekeken wat de ervaringen zijn en of er iets aangepast moet worden.

Het Routebureau Veluwe gaat zorgen voor de vignetten zelf. Gebruikers kunnen vanaf einde van dit jaar bij het Routebureau een vignet aanschaffen. Het geld dat daarmee binnenkomt wordt gebruikt om de netwerken voor mountainbiken en paardrijden te kunnen blijven behouden.

De vignetten op de Veluwe zijn dus niet verplicht, maar bedoeld om een bijdrage te vragen voor het onderhoud. Vrijwilligers die nu meehelpen bij het onderhoud kunnen gratis een vignet aanvragen.
Let op: op de Veluwezoom is en blijft een vignet van Natuurmonumenten voor mountainbiken verplicht. Bestel het hier. Datzelfde geldt voor de Utrechtse heuvelrug en Salland, waar een vignet verplicht is.