VSM lanceert interactieve StoomCourant (en verbindt hiermee de industriële Veluwe)

De Veluwse Stoomtrein Maatschappij (VSM) lanceerde maandag 6 juli een unieke interactieve StoomCourant. Met als doel reizigers te informeren over zowel de spoorlijn als de historische en toeristische plaatsen langs de 22 kilometer lange Koningslijn. Het project is een samenwerking van meerdere Veluwse partners en Veluwe-op-1.

Omdat de spoorlijn van de VSM als een ‘rode draad’ door het Veluws industrieel erfgoed loopt, heeft het de potentie uit te groeien tot een verbindend element binnen het toeristisch netwerk van de Veluwe. Erfgoed Gelderland besloot deze functie samen met Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) verder te onderzoeken en vorm te geven. Zo kregen studenten van de opleiding Communication en Multimedia Design de opdracht een plan te ontwikkelen waarmee de historische beleving op een interactieve wijze tot leven zou komen. Ze bedachten een papieren krant gelinkt aan digitale content. Deze bestaat uit nieuwsberichten voor de algemene bezoeker, informatievoorziening over de Industriële Veluwe en een puzzelpagina voor de kinderen.

Recreatieve kansen industriële Veluwe
De spoorlijn van de VSM, ofwel de Koningslijn, is één van de grootste, actieve spoorwegmusea van Europa, met een omvangrijke collectie mobiel erfgoed. En ontwikkelt zich steeds verder tot een attractie, niet alleen vanwege de diversiteit aan ritten en arrangementen, maar ook door de komst van voorzieningen zoals horeca bij de halteplaatsen. Een ontwikkeling waar ook de betrokken dorpen van profiteren. Doel is een nauwe samenwerking tussen diverse Veluwse partijen in de gehele industriële Veluwe te creëren, waarbij VisitVeluwe een belangrijke rol speelt.

Samenwerkingspartijen
Aan de lancering van de StoomCourant werkten verder een aantal bekende Nederlanders mee, waaronder media-ondernemer Erik de Zwart, DJ Jeroen Nieuwenhuize, presentatrice Evelien de Bruijn en radioproducent Paul van der Lugt. Andere samenwerkingspartners zijn Papierfabriek de Middelste Molen Loenen, Koninklijke Gazelle Dieren, CODA Apeldoorn, Paleis Het Loo, Julianatoren, Apenheul, De Groote Modderkolk, Gemeente Apeldoorn, Toeristisch Platform Apeldoorn, Veluwe op 1, Erfgoed Gelderland, Het Nieuwe Kader en BDU.

Bekijk hier de trailer over het concept: https://youtu.be/2GKN14BR1Co.